Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Uzavreli vyšetrovanie Ratha, obžaloba sa očakáva začiatkom roka

David Rath
David Rath (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Česká polícia po siedmich mesiacoch ukončila vyšetrovanie poslanca Davida Ratha obvineného z korupcie. Vznesenie obžaloby sa očakáva v priebehu januára, informoval dnes server iDNES.cz.

Štátny zástupca Petr Jirát v pondelok potvrdil, že tím kriminalistov už zdokumentoval všetok dôkazový materiál v kauze Ratha a jeho spoluobvinených. Príslušný spis má takmer 50 zväzkov.

Podľa iDNES.cz išlo o rekordne rýchle a intenzívne vyšetrovanie, ktoré sa uzavrelo už sedem mesiacov od Rathovho zatknutia. K jeho urýchleniu prispeli aj odpočúvania a priznania spoluobvinenej podnikateľky Ivany Salačovej.

"Na budúci týždeň by sa (so spisom) mali začať zoznamovať obvinení. Potom podáme obžalobu," uviedol žalobca Jirát. Len potom môže súd stanoviť termín pojednávania.

Okrem Ratha polícia obvinila ďalších desať osôb, pričom zdokumentovala údajnú korupciu pri šiestich verejných objednávkach za takmer pol miliardy českých korún (takmer 20.000 eur).

Len bývalý stredočeský hajtman Rath podľa vyšetrovateľov zinkasoval alebo mal sľúbené úplatky vo výške 21 miliónov korún. Pri zatknutí 14. mája mal pri sebe sedem miliónov korún ukrytých v škatuli od vína. V prípade usvedčenia mu hrozí až 12 rokov väzenia.

Vyšetrovanie prebehlo nezvyčajne rýchlym tempom aj vďaka tomu, že obvinení boli vo väzbe a nemohli sa vyhýbať výsluchom. Prispela k tomu aj bezproblémová spolupráca so znalcami a pádne dôkazy v podobe odpočúvaní a záznamov získaných ešte pred zatknutím podozrivých.

Za uplynulých sedem mesiacov k nim pribudlo množstvo nových dôkazov, vrátane odtlačkov prstov, svedectiev a znaleckých posudkov. Podľa žalobcu sa kriminalistom podarilo potvrdiť pôvodné obvinenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu