Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ústavný súd zamietol Rathovi sťažnosť: Ďalšie dve čakajú

David Rath
David Rath (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Český Ústavný súd zamietol aj tretiu z piatich sťažností poslanca Davida Ratha, ktorý vo väzbe čelí obvineniam z korupcie. Rath sa v nej sťažoval na pochybenie Poslaneckej snemovne pri rozhodovaní o jeho vydaní na trestné stíhanie. Informovala o tom dnes hovorkyňa Ústavného súdu Jana Pelcová, ktorú citovala spravodajská webová stránka novinky.cz.

Rath v odmietnutej sťažnosti napádal postup snemovne na júnovej schôdzi, keď poslanci prvýkrát rozhodli o prípustnosti jeho trestného stíhania. Rathovi prekážalo, že jeho právnici nemohli v priebehu schôdze vystúpiť. Ústavný súd však potvrdil, že na rokovaní snemovne musel Rath vystupovať sám za seba, právnici ho v tom nemohli zastúpiť.

Ústavný súd ešte nerozhodol o ďalších dvoch Rathových sťažnostiach, ktoré podal pred týždňom. Jedna smeruje proti zaisteniu nehnuteľnosti a peňažných prostriedkov ako náhradnej hodnoty výnosu z trestnej činnosti. Druhá spochybňuje uznesenie Krajského súdu v Prahe, ktorý rozhodol, že trvajú väzobné dôvody.

Bývalého ministra zdravotníctva, niekdajšieho hajtmana Stredočeského kraja a v súčasnosti člena Poslaneckej snemovne v polovici mája zadržali so škatuľou, v ktorej polícia našla sedem miliónov českých korún. Následne ho obvinili z prijatia úplatku v súvislosti s údajne zmanipulovanou zákazkou, týkajúcou sa opravy zámku Buštěhrad. Neskôr polícia rozšírila stíhanie na ďalšie údajné úplatky. Bývalý stredočeský hajtman si ich mal vziať za to, že zasahoval do súťaže na nákup vybavenia pre kolínsku, kladniansku a mladoboleslavskú nemocnicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu