Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poľský podvod storočia pripravil o celoživotné úspory tisíce nešťastníkov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľské úrady zatkli podnikateľa Marcina Plichtu, ktorý prostredníctvom svojho fondu Amber Gold ponúkal klientom investície do zlata. Fond pred niekoľkými týždňami skrachoval a tisíce Poliakov pripravil o úspory, často celoživotné. Úrady mali dlhšiu dobu podozrenie, že fond funguje na princípe pyramídovej hry a v skutočnosti nie je schopný ľuďom zabezpečiť vysoké zhodnotenie, ktoré sľuboval.

Podľa prokuratúry v Gdansku, ktorá prípad vyšetruje, Plichta poškodil najmenej 2990 ľudí, ktorí prišli o takmer 182 miliónov zlotých (vyše 43 miliónov eur). Fond klientom sľuboval vysoké zhodnotenie vkladov vďaka investíciám do zlata, ale namiesto toho údajne používal ich peniaze na výplatu starších vkladateľov.

Prípad vyvolal v Poľsku škandál, pretože sa ukázalo, že poľské úrady nereagovali, hoci ich ohľadom Amber Gold varovala už od jeho vzniku v roku 2009 komisia pre dohľad nad finančným systémom.

Kolaps fondu hýbe politickou scénou, pretože sa dotýka aj syna premiéra Donalda Tuska. Ten pracoval pre spoločnosť OLT Express, ktorú fond vlastnil a ktorá prevádzkovala dve letecké spoločnosti. Tie nedávno tiež vyhlásili bankrot. Kritici premiérovi vyčítajú, že o pochybnej povesti Plichtu a Amber Gold vedel, ale povedal o tom len synovi a verejnosti nie.

Poľská opozícia teraz volá po vytvorení parlamentnej komisie, ktorá by okolnosti škandálu vyšetrila. Vláda podľa nej nedokáže obyvateľov proti podobným podvodom účinne chrániť. Jaroslaw Kaczyński, šéf najväčšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť, dnes povedal, že "nemožno hovoriť o tejto afére, bez toho by sa nezmienilo, že šéf Amber Gold mal výraznú podporu od politikov vládnej strany."

AP pripomína, že nikto nepreukázal, že by Tusk niesol za aféru zodpovednosť a sám premiér popiera, že by on alebo jeho syn urobili čokoľvek zlé. Pripustil ale, že chyby sa dopustili štátni zastupitelia, ktorí nereagovali na varovanie dohľadovej komisie pred Amber Gold.

Súd v Gdansku medzitým nariadil, aby Plichta zostal tri mesiace vo väzbe, aby sa mohol škandál prešetriť. Plichta už bol obvinený zo sprenevery a ďalších trestných činov finančnej povahy. Ak bude uznaný vinným, hrozí mu až 15 rokov za mrežami.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu