Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VAROVANIE Na Slovensko opäť útočí pyramídová hra! Tisíce podvedených zlákalo auto zadarmo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

BRATISLAVA - Tisícom Slovákov opäť hrozí, že prídu o svoje úspory. Úspešne sa totiž po rokoch rozmohol podvod založený na pyramídovej hre. Škandál má medzinárodný rozmer. V zahraničí už prípad riešia vo veľkom, u nás sa kompetentní hýbu pomaly.

Biznis založený na lákavej ponuke získať auto zadarmo siaha do minulého roku. Dnes už je zrejmé, že sa nechali nachytať tisícky Slovákov, podľa našich informácií ich malo byť až päť tisíc. 

Slovenská obchodná inšpekcia koná

Na podvod upozornila a v marci Slovenská obchodná inšpekcia. Ľudí varuje, aby sa nenechali nachytať. Inšpekcia konala na základe spotrebiteľského podania a informácií, ktoré má k dispozícii od dozorného orgánu v Taliansku. "Slovenská obchodná inšpekcia sa obrátila na nemecký dozorný orgán so žiadosťou o zaslanie informácií o činnosti spoločnosti Dexcar Autovermietung UG so sídlom v Essene, Spolková republika Nemecko," uviedla SOI na svojej internetovej stránke s tým, že dôvodom žiadosti je "preverenie podozrenia na vytvorenie, prevádzkovanie alebo podporovanie pyramídovej schémy, v ktorej spotrebiteľ poskytne plnenie za možnosť získať kompenzáciu, ktorá vyplýva hlavne zo zapojenia ďalších spotrebiteľov do tejto schémy, a nie z predaja alebo spotreby produktov."

VAROVANIE Na Slovensko opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Uvedenej činnosti sa má spoločnosť podľa SOI dopúšťať ponukou prenájmu áut za 0 eur mesačne pre všetkých členov komunity Dexcar. Tento prenájom však má byť podmienený uhradením vstupného poplatku a zapojením ďalších osôb do systému. SOI sa prípadom zaoberá, o výsledku bude verejnosť informovať.  

VAROVANIE Na Slovensko opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: soi.sk, agcm.it)

Typický príklad pyramídového podvodu

Kúpa auta cez firmu Dexcar spočíva v tom, že kupujúci zaplatí len úvodný poplatok, akési členské. Zapíšu ho do poradovníka a o šesť mesiacov dostane auto na dva roky, pričom ďalej nebude nič platiť, no a po dvoch rokoch dostanem nové auto. Za zmienku stojí zamyslenie sa nad postupom predajcov. Podľa podvedených, aj keď zaplatili zálohu, doteraz sa k žiadnemu autu nedostali. Firma funguje cez internet, kde sú zverejnené oficiálne stránky. Už na prvý pohľad nie je niečo v poriadku, pretože akékoľvek popisy nezávislých ľudí chýbajú, rovnako aj zábery šťastných majiteľov áut, či informácie o nejakých školeniach. 

Systém ako sa dostať k autu

Nahliadli sme do obchodných podmienok a vzorových zmlúv. Čím skôr pyramída padne, tým menej ľudí doplatí. Systém pyramídovej kúpy auta vyzerá nasledovne. Ak má jeden človek dostať "zadarmo" auto, musí sa na naň zložiť osem ľudí. Členský príspevok predstavuje sumu od 390 eur až po 1700 eur.  

VAROVANIE Na Slovensko opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Takže, osem ľudí sa zloží na to, aby jeden dostal auto, 8 krát 1700 euro, výsledkom je auto za 13 600 eur. Poďme ďalej. Aby každý z tých ôsmich ľudí, čo sa zložili, dostal svoje auto, musí sa na každého z nich zložiť ďalších osem ľudí. Už sme pri 64 ľuďoch. A pyramída nekončí. Aby každý z tých 64 ľudí dostal svoje auto, musí sa na ne pozbierať 64 krát osem ľudí. A sme pri 512 ľuďoch. No zájdime ešte ďalej, aby každý z tých 512 ľudí dostal svoje auto, musí sa zohnať 512 krát osem ľudí, čo je 4.096 ľudí. Čísla hovoria za všetko. Ide o typický príklad pyramídového podvodu na ľuďoch. 

VAROVANIE Na Slovensko opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: bazar.cz)

- Všetko vymyslel jeden človek

- 8 krát jeden - osem ľudí sa mu zložilo na auto,

- 8 krát osem - 64 ľudí sa tým v riadku vyššie zložilo na autá,

 - 8 krát 64 - 512 ľudí sa tým o riadok vyššie zložilo na autá,

týmto spôsobom funguje celý systém podvodu. Výhodný je pre prvé poschodia, no ak sa niekto dostane do systému z ôsmeho poschodia, koľkí sa musia na jeho auto poskladať? Môže teda takáto pyramída fungovať? Ak sa získané auto po dvoch rokoch predá, peniaze idú firme, nie človeku, ktorý na ňom jazdil. Výsledok je teda taký, že systém funguje pre ľudí v prvých poschodiach pyramídy, všetci ostatní sa im zložia na autá a ľudia, ktorí sú na nižších poschodiach, aj keď investovali, nedostanú nič. Za zmienku stojí ešte spomenúť, že človek získa auto, ak tabuľkou prejde dvakrát.  

VAROVANIE Na Slovensko opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: soi.sk, agcm.it)

Medzinárodný podvod, firmu vyšetrovali v Taliansku          

Prokuratúra v Taliansku začala minulý rok trestné konanie voči firme. Vyšetrovatelia zhromaždili dôkazy z internetových stránok, ktoré sú stále funkčné. Propagácia stále prebieha aj prostredníctvom organizovania nových vzdelávacích kurzov, ako sa stať "Dexcar poradca".  Na základe nadobudbutých dôkazov orgánov činných v trestnom konaní začali trestné konanie a prijali preventívne opatrenia.

Zastúpenie firmy na Slovensku

Na Slovensku je firma zapísaná v obchodnom registri. Korene siahajú až do Nemecka, kde sa riadi nemeckými právnymi formami. Do prípadu vstúpila aj naša polícia. "Môžeme potvrdiť, že talianski kolegovia nás v tejto súvislosti ešte vo februári minulého roku požiadali o spoluprácu. Štandardne, ako aj v iných prípadoch sme maximálne nápomocní a potrebnú súčinnosť poskytujeme. O akú súčinnosť ide, však z taktických dôvodov nebudeme bližšie špecifikovať. Trestné konanie v tejto súvislosti vedené nie je," uviedla pre Topky hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Polícia zároveň vyzýva občanom, ak má ktokoľvek podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu, môže podať trestné oznámenie orgánom činným v trestnom konaní, teda na polícii, alebo prokuratúre. "Polícia trestné oznámenie vždy príjme a orgán činný v trestnom konaní, prípadne správny orgán, rozhodne o ďalšom postupe," zdôraznila Baloghová.

 

 

 
 

 

Viac o téme: PodvodPyramídaKúpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu