Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Japonsku predpovedajú apokalypsu: 323 000 mŕtvych, 623 000 zranených!

Vlaňajšie zemetrasenie a cunami v Japonsku pripravili o život 19 tisíc ľudí.
Vlaňajšie zemetrasenie a cunami v Japonsku pripravili o život 19 tisíc ľudí.

TOKIO - Až 323 000 obetí by si mohlo vyžiadať ďalšie veľké zemetrasenie v Japonsku. Uvádza sa to v novej štúdii, ktorá vychádza z poznatkov získaných počas minuloročných ničivých otrasov pôdy na východe krajiny, ktoré spoločne s cunami pripravili o život 19 000 ľudí.

Odhady z roku 2003 pre zemetrasenie na východe Japonska hovorili v kritickom prípade o 24 700 mŕtvych. Táto predpoveď bola ale prehodnotená na základe informácií, ktoré zhromaždili po katastrofe z 11. marca 2011.

Nové odhady skazy, ktoré by Japonsku prinieslo zemetrasenie o sile 9,0 stupňa Richterovej škály s ohniskom pri východnom pobreží krajiny, počítajú až s 323 000 mŕtvymi a 623 000 zranenými. Z toho by podľa štúdie 70 percent obetí malo na svedomí následné cunami.

Vlny vysoké až 34 metrov by udreli na deväť prefektúr ležiacich pri pobreží. Mŕtvych či zranených by podľa odhadov registrovalo 30 prefektúr z celkových 47.

Zaplavených by bolo takmer 1036 štvorcových kilometrov nízko položenej pôdy, čo je takmer dvojnásobok, ako skončil pod vodou, keď cunami postihlo severovýchod Japonska vlani. Najhorší scenár tiež zmieňuje 2,38 milióna zničených budov, či už v dôsledku cunami či požiarov vyvolaných plynovými sporákmi a vykurovacími zariadeniami.

"Odhadované škody sú obrovské, ale verejnosť sa nesmie vzdať" a musí pokračovať v prijímaní opatrení tak, aby bola na mohutné zemetrasenie pripravená, povedal minister pre zvládanie katastrof Masaharu Nakagawa.

"Musíme prehodnotiť všetky preventívne plány pre prípad prírodného nešťastia a snažiť sa znížiť počet obetí na nulu," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu