Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Breivik po verdikte: Chcel by som sa ospravedlniť, že som nezabil viac ľudí!

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Odsúdený nórsky masový vrah Anders Breivik v piatok večer potvrdil, že sa neodvolá voči svojmu rozsudku, ktorý znamená jeho odsúdenie na minimálne 21-ročný pobyt za mrežami. Breivik sa vo vyjadrení k verdiktu nezdržal urážok a tribunál označil za "nelegitímny, keďže jeho mandát pochádza od politikov podporujúcich multikulturalizmus".

Podobne sa vyjadril aj v apríli na začiatku procesu. Ako 33-ročný vrah 77 ľudí upresnil, "rozsudok aj súd považujem za nelegitímny a zároveň sa nemôžem odvolať, lebo tým by som tento súd legitimizoval".

"Chcel by som to ukončiť vyjadrením ľútosti. Chcel by som sa ospravedlniť všetkým militantným nacionalistom v Nórsku a Európe za to, že som nezabil viac ľudí," stihol povedať Breivik pred tým, ako mu sudkyňa vypla mikrofón. "Neobracajte sa na nikoho mimo súdnej siene. Musíte odpovedať iba mne," upozornila ho predsedníčka sudu. Radikálov advokát po krátkom rozhovore so svojím klientom súdu následne potvrdil, že jeho mandant sa voči rozsudku neodvolá. Rovnaké stanovisko následne tlmočil aj prokurátor.

Breivik, ktorý minulý rok zabil 77 ľudí, bol v piatok odsúdený na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. Odsúdený tak môže zostať v cele až do konca života. Na záver procesu senát piatich sudcov okresného súdu v Osle jednomyseľne rozhodol, že Breivik je príčetný a trestne stíhateľný za svoje činy a uznal ho vinným z terorizmu a úkladných vrážd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu