Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Breivik je nespokojný, nepustia ho k počítaču

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Odsúdený nórsky masový vrah Anders Breivik je nespokojný s podmienkami svojho väznenia. Ako vo štvrtok potvrdil jeho právnik, rodák z Osla, ktorý má na svedomí 77 životov, sa sťažuje na prísny režim.

Jeho dôsledkom je, že sa musí podrobovať pravidelným osobným prehliadkam i kontrolám miestností, v ktorých sa pohybuje, a navyše nemôže používať počítač napriek jeho prítomnosti v jednej v izieb. Breivikov právnik navyše poukazuje na fakt, že jeho korešpondencia je prísne cenzurovaná a nesmie sa v nej spomínať politika. Advokát to považuje za porušovanie ľudských práv zaručených ústavou.

Breivika, ktorý minulý rok zabil 77 ľudí, v auguste odsúdili na maximálny, 21-ročný trest s možnosťou opakovaného predlžovania o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. Samozvaného bojovníka proti multikulturalizmu uznali za príčetného, trestne stíhateľného a preto vinného z terorizmu a úkladných vrážd.

Pravicový extrémista si trest za svoje vyčíňanie v centre Osla a na ostrove Utoya z júla 2011 odpykáva vo väznici neďaleko Osla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu