Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Breivik nevyužil lehotu na podanie odvolania proti rozsudku

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky extrémista Anders Behring Breivik nevyužil lehotu na podanie odvolania proti svojmu odsúdeniu na maximálny trest 21 rokov väzenia za teroristické útoky z 22. júla 2011, pri ktorých zahynulo 77 ľudí.

Breivik podľa slov svojho právneho zástupcu Geira Lippestada nepodal odvolanie v stanovenej dvojtýždňovej lehote, ktorá sa skončila práve dnes. Podľa agentúry AP to znamená formálne ukončenie celého súdneho procesu, čím sa začína výkon Breivikovho trestu. Odsúdený už vopred avizoval, že sa voči verdiktu z 24. augusta neodvolá. Podľa vlastných slov by prípadným odvolaním len legitimizoval súd, ktorého autoritu neuznáva.

Obhajoba ešte pred vynesením rozsudku avizovala, že sa odvolá len v prípade, ak by súd Breivika uznal za nepríčetného a poslal do psychiatrického zariadenia, k čomu ale nedošlo. Trest odňatia slobody na 21 rokov je maximum, aké možno podľa nórskych zákonov udeliť. Po ich uplynutí však môže súd trest opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

Breivik si trest pravdepodobne odpyká vo väznici Ila neďaleko Osla, kde ho držali doteraz vo väzbe. Nórske úrady totiž zmenili jednu časť väzenia na uzavreté psychiatrické oddelenie so sprísnenými bezpečnostnými opatreniami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu