Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová teória havárie pri Smolensku: Vládny špeciál vybuchol vo vzduchu!

Havária lietadla, pri ktorej zahynul prezident Kaczyński
Havária lietadla, pri ktorej zahynul prezident Kaczyński (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Vyšetrovacia komisia pozostávajúca z poslancov poľskej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť prišla s novou teóriou k havárii lietadla pri Smolensku, pri ktorej v apríli 2010 zahynul vtedajší prezident Lech Kaczyński a ďalších 95 ľudí.

Na základe nej majú existovať dôkazy, že lietadlo s poľským prezidentom a ďalšími vysokými predstaviteľmi štátu vybuchlo. Teória experta na výbušniny Gregorza Szuladzińského predpokladá, že v stroji boli schované dve nálože, ktoré boli odpálené niekoľko sekúnd pred pristátím. Hoci miesto havárie Szuladziński nenavštívil a ani nevidel zvyšky lietadla na vlastné oči, tvrdí, že výbušnina odtrhla ľavé krídlo tupoleva, čím sa stroj vo vzduchu prevrátil na chrbát. Druhý výbuch v priestore pre pasažierov mal následne roztrhnúť lietadlo na viac častí.

Szuladziński sa na prezentácii zúčastnil prostredníctvom videokonferencie. Pri tejto príležitosti opätovne zdôraznil, že zhorené oblečenie niektorých pasažierov môže vysvetliť len explózia v ich bezprostrednej blízkosti. Poľské ani ruské vyšetrovacie komisie pritom stopy po výbuchu na palube nenašli, informuje rakúsky denník Der Standard.

Poľský špeciál bol na ceste na spomienkové podujatie pri príležitosti 70. výročia masakry 22 tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie sovietskou tajnou službou NKVD. Jeho havária pri ruskom meste Smolensk si vyžiadala 96 obetí vrátane prezidenta Kaczynského a jeho manželky. Ruská vyšetrovacia komisia viní z nehody poľských pilotov, ktorí sa rozhodli pristáť v hmle. Poľsko pripisuje zodpovednosť aj ruským letovým dispečerom, ktorí neposkytli posádke dostatočne presné informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu