Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové odhalenie o havárii v Smolensku: Na vraku lietadla sú stopy výbušnín!

(Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Zvyšky výbušnín našli poľskí vyšetrovatelia vo vraku vládneho lietadla, ktoré sa pred dvoma rokmi zrútilo pri ruskom meste Smolensk a v ktorom zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších vplyvných predstaviteľov krajiny. Informoval o tom dnes denník Rzeczpospolita.

Denník bez uvedenia zdrojov napísal, že prokurátori a odborníci na výbušniny, ktorí skúmali trosky lietadla v Rusku, našli stopy TNT (trinitrotoluénu) a nitroglycerínu v krídlach aj v kabíne stroja, vrátane 30 sedadiel.

Zvyšky výbušnín sa podľa denníka našli takisto v oblasti, kam sa 30. apríla 2010 počas približovacieho manévru na malé letisko neďaleko Smolenska stroj Tu-154 zrútil.

Poľská vojenská prokuratúra plánuje reagovať na správu v priebehu dneška, oznámil hovorca štátnej inštitúcie.

Ruskí vyšetrovatelia pripisovali vinu za nehodu poľskej posádke, pretože sa pokúsila pristáť v hustej hmle. Ich poľskí kolegovia pritom však vyhlásili, že ruskí leteckí dispečeri nemali povoliť lietadlu pokus o pristávací manéver.

Niektoré pravicové zoskupenia v Poľsku, vrátane hlavnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), odmietli zistenia ruskej strany. Tvrdili, že havária mohla byť atentátom na prezidenta Kaczynského a politických i vojenských lídrov, ktorí s ním leteli.

Vyšetrovatelia vo svojich oficiálnych správach uviedli, že nenašli dôkaz o účasti tretích strán na leteckej havárii.

Niektorí poľskí experti sú voči správe o stopách výbušnín skeptickí. "Hypotéza výbuchu je nezmyselná, nezakladá sa na žiadnych faktoch ... Bol by som veľmi opatrný," povedal spravodajskému serveru Gazeta.pl tajomník poľskej Štátnej leteckej rady Tomasz Hypki. Rzeczpospolita podľa neho v minulosti už niekoľkokrát priniesla mylné informácie o smolenskej katastrofe.

Vyšetrovatelia však podľa poľského denníka Rzeczpospolita nevylúčili možnosť, že stopy výbušnín pochádzajú z nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny, ktoré mohli zostať v oblasti pádu lietadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu