Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Strelec z Tucsonu sa priznal k zabitiu šiestich ľudí

Jared Loughner
Jared Loughner

TUCSON - Američan Jared Loughner sa dnes priznal k zabitiu šiestich ľudí a zraneniu ďalších trinástich osôb, vrátane vtedajšej kongresmanky Gabrielle Giffordsovej, pri minuloročnej streľbe v arizonskom Tucsone.

Loughner (23) priznal vinu v 19 bodoch obžaloby, vrátane vraždy. Urobil tak na federálnom súde v Tucsone po tom, ako ho sudca uznal mentálne spôsobilým podstúpiť proces. Vzhľadom na dohodu o vine a treste federálna prokuratúra, ktorá ho pôvodne žalovala v 49 bodoch, súhlasila, že nebude požadovať pre neho trest smrti.

Devätnásť bodov obžaloby sa týkalo vraždy, pokusu o vraždy a pokusu o atentát na Giffordsovú. Tú považovali za vychádzajúcu hviezdu Demokratickej strany. V tucsonskom supermarkete sa v januári 2011 stretla s voličmi, keď ju Loughner postrelil zblízka do hlavy. Medzi šiestimi zabitými bol aj federálny sudca a deväťročné dievča.

Mark Kelly, Giffordsovej manžel, vyslovil vo vyhlásení spolu s manželkou uspokojenie s dohodou o vine a treste. Giffordsová rezignovala na post kongresmanky v januári, aby sa sústredila na zotavovanie sa zo zranenia.

Loughnera označili v máji 2011 za nespôsobilého čeliť procesu po tom, ako narušoval pojednávania a museli ho vyviesť zo súdnej siene. Odborníci stanovili, že trpí schizofréniou, poruchou myslenia a preludmi. Odvtedy bol vo väzenskej psychiatrickej nemocnici v Springfielde, kde ho donútili liečiť sa z psychózy, aby mu vrátili spôsobilosť čeliť obžalobe na súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu