Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sopka Tongariro začala po viac ako storočí chrliť popol

Sopka Tongariro začala po viac ako storočí chrliť popol Zobraziť galériu (2)
Sopka Tongariro začala po viac ako storočí chrliť popol (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Novozélandská sopka Tongariro sa v utorok po viac ako storočí opäť prebudila a začala chrliť popol. Mrak vulkanického prachu zasiahol oblasť v okruhu niekoľkých kilometrov a úrady museli preto pristúpiť k preventívnemu obmedzeniu miestnych letov.

Vedci už pred niekoľkými týždňami zaznamenali zvýšenú seizmickú aktivitu pod vulkánom Tongariro, nevydali však žiadne varovanie. Pondelková erupcia trvala asi pol hodinu a v riedko obývanom novozélandskom Severnom ostrove nespôsobila žiadne materiálne škody. Oblasť je súčasťou národného parku a ide o vyhľadávanú turistickú destináciu preslávenú aj vďaka natáčaniu filmovej série Pán prsteňov.

Vulkán chrlil popol naposledy koncom 19. storočia. Vedci nevedia predpovedať, či bola najnovšia erupcia len ojedinelá alebo ide o predzvesť ďalších výbuchov. "Situáciu pozorne sledujeme," cituje miestna televízna stanica vulkanológa Michaela Rosenberga.

Sopka Tongariro začala po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Okrem zrušenia niekoľkých letov miestnych aeroliniek Air New Zealand pristúpili úrady aj k uzavretiu viacerých ciest. Napriek tomu, že v oblasti zatiaľ nenariadili evakuáciu, niektorí obyvatelia preventívne opustili svoje príbytky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu