Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Európe drieme obrí supervulkán, výbuch by zabil milióny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: its-interesting.com)

NEAPOL - V oblasti okolo juhotalianskeho Neapola, kde pred dvoma tisíckami rokov po výbuchu sopky Vezuv zahynuli tisíce ľudí, ďalej drieme nebezpečenstvo v podobe spiaceho supervulkánu, ktorý by v prípade erupcie mohol zabiť milióny ľudí. Skupina talianskych vedcov preto chce v tejto oblasti vykonať vrt až do hĺbky 3500 metrov a vďaka sonde monitorovať, ako sa správa obria mäsa roztavenej horniny pod povrchom.

Nad neapolským zálivom ležia vulkanicky aktívne Flegrejské polia (Campi Flegrei), v podstate obrí kráter o priemere 13 kilometrov, ktoré sú dnes obrovskou atrakciou pre turistov. Podľa vulkanológov je ale práve toto miesto jedným z tých, kde potenciálne hrozí erupcia supervulkánu. Ak by sa tento scenár naozaj naplnil, mohol by výbuch spôsobiť katastrofu nedoziernych rozmerov, pretože ide o husto obývanú oblasť, kde žijú odhadom tri milióny ľudí.

"Našťastie je veľmi nepravdepodobné, že by v týchto oblastiach mohlo dôjsť k veľkému výbuchu, rovnako ako sa len zriedka stáva, aby do Zeme narazil meteorit. Na niektorých miestach vrátane Flegrejských polí ale môžu aj malé erupcie, ktoré sú pravdepodobnejšie, predstavovať nebezpečenstvo, pretože tam žije veľa ľudí," povedal agentúre Reuters Giuseppe De Natale. Ten vedie tím odborníkov, ktorý chce vulkanickú aktivitu pri Neapole merať.

Hoci sondu, ktorú by mali vedci vyhĺbiť v blízkosti Bagnoli, schválilo vedenie Neapola, má projekt stále rad odporcov. Dokonca aj niektorí odborníci totiž tvrdia, že sonda, ktorá má za úlohu monitorovať vulkanickú činnosť, by naopak mohla erupciu vyvolať. De Natale ale tvrdí, že takéto obavy sú neopodstatnené.

"Budeme schopní nájsť aj tie najnepatrnejšie náznaky budúcej erupcie... to je obrovské zníženie rizika výbuchu," obhajuje projekt De Natale. O jeho výsledkoch však bude možné hovoriť najskôr o dva roky, pretože samotné hĺbenie vrtu bude trvať najmenej 18 mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu