Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vražda psychologičky v Pécsi: Ľudia žiadajú obnovenie trestu smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – V juhomaďarskom Pécsi sa v pondelok večer zhromaždilo zhruba 500 ľudí, ktorí v deň pohrebu zavraždenej policajnej psychologičky Kati Bándyovej požadovali obnovenie trestu smrti.

Demonštrácia sa konala aj napriek tomu, že Bándyovej rodičia vyzvali, aby smrť ich dcéry nikto nezneužil na vyjadrenie politického názoru. Podľa maďarského servera hvg.hu medzi demonštrantami -požadujúcimi hrdelný trest - boli aj priaznivci opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik a Mládežníckeho hnutia 64 stolíc, ktorí prišli do centra Baranskej župy prenajatými autobusmi. Fakľový sprievod extrémistov niesol historické árpádovské a národné vlajky.

Účastníci zhromaždenia vykrikovali na miestnych Rómov a skandovali "Rómska kriminalita!". Podujatie sa skončilo pred 22.00 hod. bez vážnejších incidentov zaspievaním hymny a minútou ticha na pamiatku zavraždenej mladej ženy.

V rovnakom čase sa v Pécsi zišlo aj približne 50 ľudí, ktorí prejavili nesúhlas s prípadným obnovením trestu smrti a demonštrovali podporu rómskym spoluobčanom. Zhromaždenia zabezpečovali policajné jednotky, ktoré dbali na to, aby sa dva tábory demonštrujúcich nedostali blízko k sebe.

Policajnú psychologičku, zavraždenú 8. júla v Pécsi, pochovali v pondelok podvečer v maďarskom Szekszárde. Rozlúčiť sa s ňou prišlo takmer 700 ľudí.

Mladá žena odišla v nedeľu 8. júla nadránom sama pešo z miestnej pivárne, kde oslavovala s partiou kamarátov narodeniny. Telo dovtedy nezvestnej ženy našiel v stredu 11. júla medzi kríkmi v mestskej časti Ledina okoloidúci.

Podozrivého z vraždy, 26-ročného Lászlóa P., zadržali policajti v nedeľu 15. júla. Mestský súd v Pécsi v stredu 18. júla rozhodol o jeho vzatí do vyšetrovacej väzby. Podozrivý, ktorý už bol trestaný, sa počas sedemhodinového vypočúvania priznal k vražde a povedal, že v čase tohto činu bol pod vplyvom drog a alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu