Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Známy disident Oswaldo Payá zahynul pri autonehode

Oswaldo Payá
Oswaldo Payá (Zdroj: SITA)

HAVANA - Jeden z najznámejších kubánskych disidentov Oswaldo Payá zahynul cez víkend pri autonehode, informovala dnes agentúra DPA.

K nehode došlo neďaleko mesta Bayamo na východe ostrova. Automobil narazil do stromu. Pri havárii zahynul aj ďalší disident Harold Cepero. Dvaja ďalší spolujazdci, Španiel a Švéd, utrpeli podľa tamojších úradov ľahšie zranenia. Payá (60) bol šéfom opozičného zoskupenia Kresťanské oslobodenecké hnutie.
      
Oswaldo Payá bol viackrát nominovaný na Nobelovu cenu za mier a Európsky parlament mu v roku 2002 udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.
      
Už v roku 1998 vyzval kubánskeho revolučného lídra Fidela Castra, aby v krajine zrealizoval politické reformy. Stál aj za petíciou známou ako Projekt Varela vyzývajúcou na dodržiavanie väčších občianskych slobôd vrátane práva na združovanie a slobody prejavu.
      
Podľa predsedu opozičnej komisie pre ľudské práva Elizarda Sáncheza znamená jeho smrť pre demokratické hnutie na Kube veľkú stratu. "Bezpochyby patril k najvýznamnejším vodcom opozície na Kube," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu