Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový zákon v Bielorusku: Zákaz nočného vychádzania pre mladistvých

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MINSK - V Bielorusku vstúpi v septembri do platnosti zákon, ktorý zavádza zákaz nočného vychádzania pre maloletého. Deti do 16 rokov sa podľa agentúry Interfax budú môcť zdržiavať na verejných miestach medzi 23:00 a 6:00 len v sprievode dospelých príbuzných alebo nimi poverených osôb.

Bieloruské úrady si od nového nariadenia sľubujú dvojaký efekt: zníži sa podľa nich zločinnosť mladistvých a deti budú zároveň v bezpečí pred násilnými útokmi dospelých. Deti pristihnuté v nočných hodinách vonku bez sprievodu budú eskortované k rodičom, a tí dostanú pokutu. Ak sa bude skutok opakovať, čaká ich pokuta vo výške do pol milióna bieloruských rubľov (47 eur).

Minská tlač v tejto súvislosti cituje odborníkov, ktorí nové opatrenie hodnotia rozpačito. "Vyhlásiť zákaz vychádzania je ľahké, oveľa ťažšie je dlhodobé úsilie o zníženie detskej kriminality," cituje Interfax detských psychológov.

V susednom Rusku podobný zákon platí, ale príliš sa nevyužíva. V Moskve ročne polícia zakročí približne len v 60 prípadoch, keď sa po uliciach mesta potulujú deti bez sprievodu dospelých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu