Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Egypte po nepokojoch nariadili zákaz vychádzania

Strety kresťanov a moslimov si vyžiadali 24 obetí Zobraziť galériu (7)
Strety kresťanov a moslimov si vyžiadali 24 obetí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptská armáda, ktorá vládne krajine od februárovej rezignácie prezidenta Husního Mubaraka, vyhlásila dnes v centre Káhiry zákaz vychádzania. Informovala o tom egyptská štátna televízia.

Zákaz vychádzania bude v platnosti od druhej hodiny do siedmej hodiny SELČ od okrsku Másbírú pri Níle, kde okrem iného sídlia aj štátna televízia a rozhlas, až po oblasť Abbásíja na východe hlavného mesta. Informovala agentúra DPA.

Nedeľňajšie násilnosti v Káhire si podľa agentúry Reuters vyžiadali najmenej 26 mŕtvych a vyše 150 zranených.

K zrážkam došlo počas protestu koptských kresťanov. Stovky kresťanských demonštrantov vedených biskupmi sa zhromaždili pred budovou štátnej televízie na protest proti zbúraniu kostola v južnej provincii Asuán. Demonštrácia mala spočiatku pokojný priebeh.

Ostré násilné potýčky podľa niektorých svedkov vypukli, keď protestujúci zaútočili na príslušníkov vojenskej polície strážiacich sídlo televízie.

Podľa správ kresťanov naopak vyprovokovali zrážky ich odporcovia, ktorí ich napadli kameňmi a palicami. Výtržníci podpálili niekoľko áut, autobusov a vojenských vozidiel. Obete sú z radov bezpečnostných síl aj civilistov.

Násilnosti sa rozšírili aj na susedné námestie Tahrír a okolité ulice a zapojili sa do nich tisíce ľudí, čo spôsobilo v centre Káhiry rozsiahle dopravné zápchy a chaos. Polícia nakoniec rozohnala demonštrantov slzotvorným plynom.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu