Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väznený Rath sa bude môcť hájiť pred Poslaneckou snemovňou

David Rath
David Rath

PRAHA - Uväznený trestne stíhaný poslanec ČSSD David Rath sa bude môcť osobne zúčastniť na prerokúvaní svojej kauzy na pôde Poslaneckej snemovne v utorok 5. júna. Vyplýva to z informácií internetového servera iDnes.cz.

Podľa portálu česká polícia a väzenská služba dolaďujú detaily okolo prevozu Davida Ratha z väznice v Litoměřiciach do Prahy. Povolenie na policajnú eskortu vydala v pondelok štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová, čím padla aj posledná prekážka pre Rathovu prítomnosť v snemovni.
      
Bradáčová sa vyjadrila, že síce existuje riziko ovplyvnenia svedkov alebo spoluvinníkov Rathom prostredníctvom vystúpenia v snemovni, avšak jeho prítomnosť je nevyhnutná, aby spätne nemohol napadnúť postup úradov v prípade. Na to, aby sa proces mohol považovať za úplne legitímny, mal Rath právo zúčastniť sa na rokovaní mandátového a imunitného výboru a má aj právo vyjadriť sa na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, povedala štátna zástupkyňa.
      
Poslanec, bývalý český minister zdravotníctva a exhajtman Stredočeského kraja sa však bude môcť v parlamentnej snemovni zúčastniť iba na rokovaní o zbavení svojej imunity, prvého bodu rokovania v daný deň, nie na celej schôdzi.
      
Minulý týždeň sa za verejné rokovanie vyslovil podpredseda snemovne a Rathov stranícky kolega Lubomír Zaorálek. Naopak šéf KSČM Vojtěch Filip sa postavil proti. V pondelok súhlasila s otvoreným priebehom schôdze aj výkonná rada vládnucej Občianskej demokratickej strany (ODS), aj keď jej líder a premiér Petr Nečas skôr naznačoval opak. Dnes o Rathovej prítomnosti rokovali aj poslanecké kluby ďalších koaličných strán TOP 09 a Vecí verejných a obe sa vyslovili za verejné rokovanie.
      
Davida Ratha zadržala 14. mája protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. Poslanec mal v inkriminovanom čase pri sebe sedem miliónov korún. Ďalších 30 miliónov potom kriminalisti objavili pod podlahou v dome šéfky kladnianskej nemocnice Pancovej a exposlanca Kotta, od ktorých Rath so sedemmiliónovým úplatkom odchádzal.
      
O uvalení väzby na Ratha rozhodla česká justícia o dva dni neskôr. Následne ho previezli z Prahy do väznice v Litoměřiciach, kde by mal čakať na prípadný súdny proces. Okrem ovplyvňovania svedkov sa súd obával aj toho, že by sa Rath mohol pokúsiť utiecť pred trestným stíhaním.
      
David Rath podal proti obvineniu a uväzneniu viacero sťažností.
      
Poslanci mandátového a imunitného výboru Poslaneckej snemovne 22. mája v Prahe jednomyseľne rozhodli, že odporučia plénu zbaviť Ratha imunity a vydať ho na trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu korupcie. Hlasovanie o veci je práve na programe júnovej schôdze snemovne.
      
V prípade potvrdenia viny súdom hrozí Rathovi až 12 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu