Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia podozrieva Davida Ratha z prijatia ďalších úplatkov

David Rath
David Rath

PRAHA - Česká polícia požiadala Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR o vydanie väzneného poslanca Davida Ratha na trestné stíhanie pre prijatie ďalších úplatkov, a to tentoraz za zmanipulovanie objednávok v stredočeských nemocniciach. Tieto prostriedky, podľa polície ďalších deväť miliónov Kč, si niekdajší stredočeský hajtman mal deliť s komplicmi na tri časti.

Vyšetrovatelia chcú obvinenie voči Rathovi rozšíriť a v stredu preto zaslali do snemovne ďalšiu žiadosť o jeho vydanie na trestné stíhanie. Pri jej prerokúvaní sa zrejme obvinenému dostane opäť možnosti obhajovať sa pred kolegami.

Ako vyplýva z informácií denníka MF Dnes, ktorého redaktori sa mohli oboznámiť s obsahom žiadosti, Rath a jeho spolupracovníci Kateřina Pancová a Petr Kott mali dostať celkove viac ako 20 miliónov Kč za to, že firmám Hospimed, Puro-klima a B. Braun Medical schválili miliónové objednávky na dodávky zdravotníckej techniky pre nemocnice v Kolíne, Mladej Boleslavi a na Kladne. Správcom všetkých bol Stredočeský kraj, ktorému šéfoval v inkriminovanom čase David Rath.

Polícia odpočúvala všetky kľúčové schôdzky účastníkov korupčného správania sa, na ktorých sa odovzdávali alebo rozdeľovali úplatky. Platí to aj o stretnutí, ktoré sa konalo 16. februára tohto roku vo vile v Rudnej neďaleko Prahy, pri ktorej Pancová a Kott mal Rathovi odovzdať 168.000 eur (v prepočte viac ako štyri milióny Kč), čo bol podiel z úplatku 12 miliónov prevzatých Kottom o niekoľko dní skôr od konateľa jednej zo spomínaných spoločností.

Celkove išlo podľa polície o tri prípady úplatkárstva v prípade spomínaných objednávok, za čo si trojica rozdelila celkove viac ako 20 miliónov Kč, z nich vyše deväť miliónov pripadlo Davidovi Rathovi. Podľa štátneho zástupcu Petra Jiráta sa to kvalifikuje ako pokračujúci zločin prijatia úplatku.

Zasadanie imunitného výboru českej poslaneckej snemovne, na ktorom sa bude hovoriť o novej policajnej žiadosti, sa uskutoční 3. septembra, teda deň pred otvorením septembrovej schôdze snemovne, na ktorej by sa definitívne malo rozhodnúť o Rathovom vydaní. Právny zástupca Davida Ratha Adam Černý sa vyjadril, že cieľom nového obvinenia je udržať väzneného poslanca za mrežami, pretože doterajšie vyšetrovanie predchádzajúcej kauzy údajne jeho vinu nepotvrdilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu