Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zásah priamo do srdca eurozóny: Mena padá ku dnu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

PRAHA - Euro tento týždeň kleslo na najnižšiu úroveň k doláru za posledné dva roky a dopady dlhovej krízy v krajinách so spoločnou menou začali pociťovať aj najväčšie "bašty" eurozóny ako sú Francúzsko a Nemecko.

Nemecká ekonomika utrpela v máji pokles prvýkrát po šiestich rastových mesiacoch. Dôvera nemeckých podnikateľov sa v tom istom mesiaci nečakane výrazne prepadla po tom, čo ožili obavy z dlhovej krízy. Zároveň vyšlo najavo, že v Nemecku aj vo Francúzsku sa začína prejavovať ekonomický útlm ovplyvnený májovým poklesom ekonomickej aktivity v eurozóne, ktorá je na najnižšej úrovni od júna 2009. Index nákupných manažérov (PMI) sa nachádza už deviaty mesiac po sebe v záporných číslach. Informoval portál novinky.cz.

Európska mena sa štvrtok voči doláru prepadla až na najnižšiu hodnotu za dva roky. Môže za to práve slabá štatistika z Nemecka, ktorá upozornila investorov, že ani Berlín nie je voči dlhovej kríze imúnny. Euru sa neskôr podarilo časť strát zmazať kvôli zmenám pozícií investorov pred predĺženým víkendom v Spojených štátoch.

Euro voči doláru stratilo tento týždeň už 1,6 percenta. Náladu investorov nezlepšil ani stredajší neformálny summit krajín EÚ, ktorý nepriniesol žiadne nové návrhy na boj s dlhovou krízou v eurozóne. Stále tak visí vo vzduchu možnosť odchodu Grécka a špekuluje sa, že nasledovať by ho mohli aj ďalšie krajiny, ako Španielsko.

Nový francúzsky prezident Francois Hollande nalieha na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a ostatných európskych lídrov, aby na rokovaniach, ktoré sa majú uskutočniť budúci týždeň, znovu zvážili zavedenie spoločných európskych dlhopisov ako jedno z protikrízových opatrení.

Kým v niektorých európskych krajinách má Hollande podporu s tým, že okrem orezávania výdavkov je tiež potrebné naštartovať rast, Nemecko k takému kroku odmieta pristúpiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu