Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odkaz obyčajného Gréka: Ak padneme my, padnete tiež!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - "Pred zavedením eura stálo kilo paradajok 60 drachiem, dnes by to v prepočte bolo 500 drachiem!" Šesťdesiatosemročná Irini sa pred dverami svojho domu v Aténach opiera o palicu a zdôrazňuje, že "euro je veľmi zlá mena". Pre mnoho ďalších Grékov sa však vystúpenie z eurozóny rovná predovšetkým chaosu, napísala agentúra AFP.

"Za jedno euro si nič nekúpite," rozčuľuje sa Irini. "Keby bolo možné, že by všetko stálo to, čo predtým, v drachmách, bolo by najlepšie vzdať sa eura, ktoré bolo veľkým omylom," tvrdí.

Takýto názor sa dá z úst starých ľudí v krajinách južnej Európy počuť často. Odrážajú sa v ňom spomienky na prázdniny na gréckych ostrovoch, ktoré mladých Európanov v 80. rokoch stáli pár drachiem.

"Väčšina analytikov si myslí, že Grécko vystúpi z eurozóny, bude devalvovať, aby oživilo ekonomiku a vyrovnalo zadlženosť v zahraničí, a že to nebude mať pre eurozónu vážne dôsledky," uviedol Patrick Artus z banky Natixis v správe nazvanej Vystúpenie Grécka z eurozóny: nie je to naozaj vážne?

Devalvácia by podľa neho Grécku nepomohla, pretože tu je len málo priemyslu a veľa sa dováža. "Devalvácia by ako dominový efekt vyvolala zvýšenie cien dovozu," zdôraznil.

Prezidentka EF Consulting Miranda Xafová súdi, že "návrat k drachme by priniesol len bolesť a žiadny úžitok", pretože by to nevyriešilo dva hlavné grécke problémy: neudržateľný dlh a nekonkurenčnú ekonomiku.

Rovnaký názor má Martin Schulz, sociálno-demokratický predseda Európskeho parlamentu, ktorý pri návšteve Grécka varoval: "Aj keby Grécko jedného dňa prestalo patriť k Európe či eurozóne, muselo by znížiť svoj dlh a začať proces reforiem."

Prezident aténskej obchodnej komory Konstantinos Michalos, ktorý rozdáva interview médiám z celého sveta, je otvorenejší: vystúpenie krajiny z eurozóny by podľa neho znamenalo úplný chaos. "Znamenalo by to zrútenie národného hospodárstva, pre Grécko depresiu a pre ostatnú Európu dlhú a hlbokú recesiu," tvrdí.

"Keby Grécko muselo vystúpiť z eurozóny, rovnalo by sa to zemetraseniu," konštatuje Michalos. "A pri sociálnom chaose, ktorý by nasledoval, si nedokážem predstaviť, kto by ešte dobrovoľne prišiel na návštevu Grécka," dodáva.

"Vrátili by sme sa o 25 alebo 50 rokov naspäť," dodáva Jorgos, obchodník v ulici Kanari v luxusnej štvrti Kolonaki. "Ale ak padneme, vy padnete tiež," povedal agentúre AFP.

"Dominový efekt sa už ukázal," konštatuje Michalos. "Pozrite sa, čo sa stalo s akciami francúzskych bánk: ich cena na burze klesla kvôli tomu, že sú silne interesované v Grécku. Nákaza sa už prejavila."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu