Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reštrukturalizácia španielskeho dlhu nie je podľa IIF mysliteľná

Charles Dallar
Charles Dallar (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Reštrukturalizácia španielskeho vládneho dlhu "nie je želateľná, vhodná ani potrebná", myslí si šéf Inštitútu medzinárodných financií (IIF) Charles Dallara. "Prípad Grécka bol unikátny. Španielska ekonomika je príliš veľká pre zapojenie súkromného sektora," citoval Dallaru holandský denník Het Financieele Dagblad.

Dallara prežil mesiace v Aténach, kde rokoval o najväčšej reštrukturalizácii vládneho dlhu v dejinách. Španielska vláda v súčasnosti čelí nárastu nákladov na financovanie. Príčinami sú vysoká zadlženosť a problémy bankového sektora spôsobené spľasnutím realitnej bubliny. Madrid hľadá spôsob, ako nájsť peniaze na financovanie rekapitalizácie finančného ústavu Bankia, štvrtej najväčšej španielskej banky, ktorá potrebuje finančnú pomoc vo výške 19 miliárd eur.

Podľa Dallaru by jedným zo spôsobov riešenia problémov Španielska bolo, ak by eurozóna umožnila, aby jej stabilizačné mechanizmy, vytvorené na finančnú podporu pre štáty, priamo investovali do španielskych bánk. "Európsky stabilizačný fond sa zväčšil a je potrebné, aby sa využíval flexibilnejšie." Najdôležitejšie podľa Dallaru je, aby sa preťal problematický vzťah medzi vládami a bankami. Ďalším spôsobom zmiernenia európskej dlhovej krízy by bolo odloženie implementácie vyšších kapitálových požiadaviek na banky, myslí si Dallara. Dodal, že napriek politickým problémom verí v konsolidáciu Grécka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu