Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Davida Ratha previezli z Prahy do väznice v Litoměřiciach

David Rath
David Rath

PRAHA - Poslanca ČSSD Davida Ratha, ktorý čelí obvineniu z prijatia úplatku vo výške sedem miliónov korún, previezla včera večer policajná eskorta z Prahy do väznice v Litoměřiciach, kde bude čakať na prípadný proces.

Politikov právny zástupca Adam Černý však už podal sťažnosť proti obvineniu i proti uvaleniu väzby na Ratha, o ktorej sudca okresného súdu v Ústí nad Labem rozhodol dnes. Bývalý minister zdravotníctva sa medzičasom vzdal  funkcie hajtmana Stredočeského kraja.

Ústecká štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová pre internetový portál pravo.cz uviedla, že navrhla väzbu i pre ostávajúcich sedem zadržaných osôb, vrátane riaditeľky nemocnice v Kladne Kateřiny Pancovej, exposlanca Občianskej demokratickej strany (ODS) Petra Kotta a šéfa stavebnej firmy Konstruktiva Branka Pavla Drážianskeho. Súd sa jej návrhmi bude zaoberať vo štvrtok. V prípade, že im vyhovie, poputujú ďalší podozriví do väznice v Tepliciach. V zdôvodnení návrhov sa v šiestich prípadoch hovorí o obavách z ovplyvňovania svedkov a pokračovania trestnej činnosti, v siedmom iba z ovplyvňovania svedkov. Tieto dôvody, ako aj obavy z úteku, figurovali aj v zdôvodnení uvalenia väzby na Davida Ratha.

Podľa informácií, ktoré poskytol internetovému serveru iDnes.cz šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, Rath už nie je členom tejto najsilnejšej opozičnej strany, z ktorej vystúpil. Favoritkou na ním uvoľnený post hajtmana Stredočeského kraja jeho doterajšia námestníčka Zuzana Moravčíková. Ratha zatkla protikorupčná polícia v pondelok v noci so siedmimi miliónmi korún v škatuli od vína a obvinila ho z prijatia úplatku. Súčasne s ním zadržali ďalších sedem ľudí.

Politik vydal v utorok večer vyhlásenie, v ktorom poprel, že by vedome prijal úplatok. Vyhlásil, že ide o dobre pripravenú spoločenskú likvidáciu jeho ako politika, pretože na návšteve dostal zabalenú škatuľu s vínom. Zásahové komando v nej na jeho prekvapenie našlo sedem miliónov korún. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorý je súčasne predsedom mandátového a imunitného výboru Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, sa dnes po oboznámení sa s obsahom policajnej žiadosti o vydanie poslanca na trestné stíhanie vyjadril, že David Rath musí odísť z politickej scény. Z jeho slov aj bez konkrétnych informácií o obsahu žiadosti vyplynulo, že sa k verzii prezentovanej Rathom neprikláňa.

Pri domovej prehliadke vily, v ktorej býva Kateřina Pancová, našla polícia samopal a muníciu. Informoval o tom internetový server lidovky.cz, o čom svedčia aj fotografie z policajnej akcie. Polícia ani štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová sa však zatiaľ k tomu nechceli vyjadriť. Pri utorkovej domovej prehliadke v úkryte pod podlahou v dome Davida Ratha v mestečku Hostivice neďaleko Prahy sa našlo 30 miliónov českých korún. Informoval o tom denník Mladá fronta Dnes, ktorý citoval dobre informovaný zdroj blízky vyšetrovaniu.

Polícia prehľadala aj kancelárie v stredočeskom krajskom úrade v Prahe, v nemocnici v Kladne a na ďalších miestach. Česká republika informovala o kauze a s ňou súvisiacich krokoch aj Brusel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu