Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zatýkanie Ratha: Revolver a obušok vydal, "vína" sa vzdať nechcel!

David Rath
David Rath

PRAHA - Na verejnosť sa v stredu dostali nové informácie o detailoch zatknutia stredočeského hajtmana a poslanca za stranu ČSSD, Davida Ratha. Mladá fronta DNES uviedla, že v čase, keď ho zatýkali, mal pri sebe nielen "víno", ale aj revolver a teleskopický obušok.

Ratha zadržali vo chvíli, keď odchádzal z domu bývalého poslanca Petra Kotta a riaditeľky kladenskej nemocnice Kataríny Pancovej. Policajti ho vyzvali, aby im odovzdal svoje osobné veci, doklady, mobilný telefón a krabicu od vína, ktorú držal v ruke. Exminister zdravotníctva im dal všetko, čo pri sebe mal vrátane revolvera a teleskopického obušku. Vydať odmietol len krabicu, v ktorej, ako sa neskôr ukázalo, bolo sedem miliónov korún. "Tú vám nedám," povedal.

Policajti preto poslanca znovu dôrazne vyzvali, nech im škatuľu dá, inak budú musieť použiť donucovacie prostriedky. Zabralo až to, keď jeden z mužov zákona chytil Ratha za rameno.

Davida Ratha zatkli v pondelok, pretože bol podozrivý zo spáchania viacerých trestných činov vrátane podplácania a prijatia úplatku a poškodenia záujmov Európskej únie. Polícia ho chytila prakticky priamo pri čine, keď v ruke niesol krabicu, v ktorej sa nachádzalo sedem miliónov korún (približne 280 000 eur). Rath sa obhajoval tým, že box dostal na návšteve a myslel si, že vo vnútri je víno. Svoju vinu popiera a tvrdí, že ide o "dobre pripravenú a vykonanú spoločenskú popravu politika".

Ústecká prokurátorka Lenka Bradáčová na neho v stredu uvalila väzbu, pričom policajná eskorta ho do väznice v Litoměřiciach previezla ešte včera večer. Podobný osud hrozí aj ďalším siedmim osobám, ktoré zadržali v súvislosti s korupčným škandálom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu