Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Klaus o zadržaní Ratha: To najlepšie, čo sa mohlo stať

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Václav Klaus sa nazdáva, že zadržanie opozičného poslanca Davida Ratha na jednej strane poškodzuje mienku verejnosti o českej politike, no na druhej je to aj "to najlepšie, čo sa mohlo stať".

Potešilo ho predovšetkým "rezolútne a nekompromisné" konanie českej polície. Napriek tomu však podľa Klausa vzniknutá situácia "nesmierne" poškodzuje českú politiku a dôveru občanov v politický systém. Ďalších poznámok na adresu obvineného poslanca ČSSD sa zdržal, a to napriek tomu, že ten sa o neho "celé roky nevyberavo otieral".

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka v stredu večer potvrdil, že poslanec Rath sa vzdal funkcie v strane i postu hajtmana Stredočeského kraja a taktiež aj členstva v strane. Poslanecký mandát si podľa dostupných informácií zatiaľ ponechal. Reagoval tak na Sobotkovu výzvu po jeho pondelkovom zadržaní so sedemmiliónovým úplatkom a stredajšom uvalení vyšetrovacej väzby.

Rath je doktorom medicíny a členom ČSSD je šesť rokov. Krátko bol aj ministrom zdravotníctva vo vláde premiéra Jiřího Paroubka. Počas svojho neskoršieho pôsobenia v parlamente sa preslávil viacerými kontroverznými vyjadreniami na adresu svojich kolegov. Ako hajtman Stredočeského kraja pôsobí od roku 2008 a v súčasnosti patrí medzi popredných predstaviteľov ČSSD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu