Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Najznámejšieho českého hajtmana zadržala polícia: Korupcia a úplatky!

David Rath Zobraziť galériu (2)
David Rath

PRAHA - Polícia v pondelok zadržala stredočeského hajtmana a poslanca Davida Ratha (ČSSD). Oznámila to jeho hovorkyňa Berill Mascheková. Ústecká krajská štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová potvrdila, že bolo zadržaných celkom osem ľudí - päť mužov, z toho jeden poslanec, a tri ženy.

Zadržaní sú podozriví z poškodzovania záujmov Európskej únie, podplácania alebo prijatia úplatku a dojednávania výhod pri zadaní verejného obstarávania.
   
"Niektorí z nich sú zatiaľ stále len podozrivými a polícia ich preveruje, nebudeme preto zatiaľ oznamovať bližšie podrobnosti," povedala Bradáčová. Prečo prípad dozoruje ústecké zastupiteľstvo nechcela Bradáčová vysvetliť, len naznačila, že sa prípad netýka len Stredočeského kraja, ale aj severných Čiech. Ďalšie informácie k prípadu budú podľa nej až vo chvíli, kedy budú obvinení všetci zadržaní.
   
Hovorca protikorupčnej polície Jaroslav Ibehej iba potvrdil, že od pondelka jeho útvar vykonáva rozsiahlu realizáciu, podrobnosti ale odmietol oznámiť. Server iDnes uviedol, že polícia teraz prehľadáva Rathovú kanceláriu v Prahe. Podľa informácií serveru súvisí vyšetrovanie s európskymi dotáciami do nemocnice v Kladne.
   
Rath označil svoje zadržanie za politický útok, polícia podľa neho zneužíva svoju právomoc na zastrašovanie a likvidáciu politických odporcov. Mascheková uviedla, že Rath zvažuje rezignáciu na všetky svoje funkcie, aby nepoškodil ČSSD pred nastávajúcimi voľbami. "Ak tá situácia bude naozaj vážna, som pripravený jeho rozhodnutie a ponuku akceptovať," povedal predseda stredočeskej ČSSD Richard Dolejš. Rovnako ako Rathov námestník Marcel Chládek (ČSSD) nevedel, čo je Rathovi dávané za vinu. Situácia by podľa neho mala byť jasnejšia v stredu.
   
Dolejš pripomenul, že Rath patrí medzi radikálnych odporcov súčasnej vlády a existuje podozrenie, že môže ísť o vybavovanie účtov. "Budeme chcieť od polície jasnú garanciu, že nejde o politicky motivované zadržanie," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu