Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruské lietadlo našli v džungli: Narazilo do sopky, nikto neprežil!

Trosky ležia v neprístupnom teréne, vo výške asi 1500 metrov. Zobraziť galériu (6)
Trosky ležia v neprístupnom teréne, vo výške asi 1500 metrov. (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Indonézski záchranári už našli prvé telá pasažierov ruského lietadla Suchoj Superjet 100, ktorý sa v stredu s takmer 50 ľuďmi na palube zrútil do džungle na západe Jávy. Informovala o tom agentúra AP. Trosky stroja dnes za svitania lokalizovali piloti záchranárskych vrtuľníkov, ktorí pátrali v oblasti predpokladaného nešťastia. Na mieste havárie nie sú žiadne známky života.

Lietadlo sa podľa indonézskeho televízneho kanálu Metro TV zrútilo pri meste Bogor, ktoré leží južne od metropoly Jakarty. Podľa pôvodných správ bolo na palube 50 ľudí, z toho osem Rusov. Indonézska pobočka spoločnosti Suchoj dnes informáciu spresnila na 45 ľudí. Bez bližších podrobností podľa ITAR-TASS oznámila, že pred štartom stroj opustilo päť osôb. Okrem posádky boli na palube indonézski novinári, niekoľko ruských diplomatov a zástupcovia výrobcu.

Na mieste katastrofy nie sú podľa záchranárov žiadne známky o preživších. Trosky ležia tesne pod vrcholom sopky Salak vo výške asi 1500 metrov. Piloti štyroch nasadených helikoptér rozoznali farebné označenie na plášti trupu. K stroju sa záchranári museli dostať po zemi, cestu im ale komplikoval hornatý terén zarastený vegetáciou.

Ruské lietadlo našli v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Preprava tiel z miesta havárie bude kvôli prírodným podmienkam veľmi komplikovaná. Nájdené pozostatky záchranári pravdepodobne uložia do transportných sietí a pomocou lana ich vytiahnu do helikoptéry. Zdĺhavá podľa RIA Novosti bude tiež následná identifikácia pomocou analýzy DNA.

Vyšetrovatelia zatiaľ pre pád lietadla nemajú žiadne vysvetlenie. Spoločnosť Suchoj tvrdí, že lietadlo bolo v perfektnom technickom stave. Podľa letiskovej služby bolo počasie pokojné a viditeľnosť napriek hmle dostatočná.

Desiatky rodinných príslušníkov pasažierov strávili noc na letisku v Jakarte, kde očakávali správy o svojich blízkych. Po správach o objavení trosiek mnohí z nich prepukli v plač. Lietadlo sa nevrátilo na letisko počas ukážkového letu pre predstaviteľov leteckých spoločností, ktorí zvažovali kúpu najnovšieho ruského civilného lietadla. Krátko predtým, ako stroj zmizol z radarov, približne 20 minút po štarte, požiadali piloti o povolenie klesnúť z letovej hladiny 3000 metrov na 1800 metrov, s čím riadiaca veža súhlasila.

Ruské lietadlo našli v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Z radarov zmizlo lietadlo o niekoľko minút na to pri výške 1860 metrov v hornatej oblasti približne 60 kilometrov od Jakarty. SSJ-100 z Jakarty štartoval na ukážkové lety celkom trikrát. Po prvých dvoch sa vrátil na letisko podľa plánu. Lety boli súčasťou prebiehajúceho ázijského turné, na ktorom Rusi predvádzajú najmodernejšie civilné lietadlo možným záujemcom. O kúpu ôsmich kusov už prejavili záujem pakistanské aerolínie Air Indus.

Ruské lietadlo našli v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: avherald.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu