Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najtragickejšia letecká prehliadka: Po apokalyptickom manévri 77 mŕtvych!

Tragické zábery obleteli pred 10 rokmi svet. Zobraziť galériu (3)
Tragické zábery obleteli pred 10 rokmi svet. (Zdroj: TASR)

ĽVOV/PRAHA - Najväčšie nešťastie pri leteckej prehliadke v dejinách sa stalo pred desiatimi rokmi 27. júla v ukrajinskom Ľvove. Medzi tisícky divákov sa vtedy pri predvádzaní prvkov vysokej pilotáže zrútilo lietadlo Su-27 a vybuchlo. Miesto vojenskej prehliadky sa razom zmenilo na apokalyptickú scenériu - 77 ľudí, vrátane 28 detí, zomrelo, desiatky osôb boli zranené. Pôvodne sa uvádzalo až 85 obetí, pretože telá bola roztrhané na niekoľko častí.

Vyšetrovatelia obvinili z nešťastia dvoch pilotov, ktorí sa katapultovali a nehodu prežili. Volodymyr Toponar a Jurij Jegorov podľa neskoršieho rozsudku neposlúchli rozkazy a vykonali nebezpečný manéver na príliš malej letovej zóne. Organizátori vraj tiež porušili bezpečnostné pravidlá, keď dovolili divákom stáť príliš blízko.

Najtragickejšia letecká prehliadka: Po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Čoskoro po nehode podal ukrajinský minister obrany Volodymyr Škidčenko demisiu, ktorú vtedajší prezident Leonid Kučma neprijal. Odvolal ale veliteľa vojenského letectva Viktora Strelnikova a veliteľa 14. zboru letectva Sergeja Oniščenka, ktorému havarovaný stroj podliehal.

V roku 2005 odsúdil vojenský súd za neuposlúchnutie rozkazov, nedbalosť a porušenie letových pravidiel pilota Toponara na 14 rokov väzenia a 7,2 milióna hrivien (asi 725-tisíc eur) odškodného pozostalým a kopilota Jegorova na osem rokov väzenia a odškodnenie 2,5 milióna hrivien (asi 253-tisíc eur). Odsúdení boli aj štyria generáli, ktorých ale v roku 2008 súd oslobodil.

Najtragickejšia letecká prehliadka: Po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

 

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu