Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Európa sa bojí o chorú Tymošenkovú, vypočutie museli odročiť

Tymošenková ukazuje modriny, ktoré jej mali spôsobiť dozorcovia
Tymošenková ukazuje modriny, ktoré jej mali spôsobiť dozorcovia (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský súd dnes odročil pojednávanie v druhom súdnom procese proti uväznenej bývalej premiérke Julie Tymošenkovej. Zaobchádzanie s touto opozičnou líderkou vo väznici vyvoláva vážne obavy v Európe.

V druhom prípade je Tymošenková obvinená z daňových únikov a sprenevery, keď v 90. rokoch minulého storočia riadila energetický koncern.

Tymošenková sa mala dnes postaviť pred súd vo východoukrajinskom meste Charkov, ale sudca súhlasil s odročením jej vypočúvania vzhľadom na jej zlý zdravotný stav. Nasledujúce pojednávanie je stanovené na 21. mája.

Expremiérka drží hladovku na protest proti týraniu v charkovskej väznici. Tymošenková tvrdí, že dozorcovia ju bili do žalúdka a vykrúcali jej ruky aj nohy, keď ju násilím odvádzali do nemocnice na liečbu jej zhoršujúcej sa bolesti chrbtice.

Tymošenková bola v prvom súdnom procese odsúdená na sedem rokov väzenia pre obvinenia zo zneužívania právomocí, keď ešte ako premiérka rokovala o energetickej zmluve s Ruskom. Západ odsúdil tento súdny proces ako politicky motivovaný a pohrozil zmrazením spolupráce s Ukrajinou.

V prípade odsúdenia v druhom súdnom procese hrozí Tymošenkovej, ktorá si v súčasnosti odpykáva sedemročný trest, ďalších 12 rokov väzenia. Jej obhajcovia žiadajú zastavenie súdneho konania. Zahraniční pozorovatelia označili aj druhý proces s Tymošenkovou za politicky motivovaný.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle vyhlásil, že bol "šokovaný správami o zlom zaobchádzaní", ktoré zažíva Tymošenková, a že sa spolu s expremiérkinou rodinou a priateľmi obáva o jej zdravie.

"Odmietli jej náležitú liečbu, napriek všetkých zákonným a morálnym povinnostiam, ktoré majú," povedal Westerwelle pre nedeľné noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Nemecko stojí na čele kritikov EÚ voči Ukrajine za to, ako zaobchádza s Tymošenkovou. Vláda v Berlíne ponúkla expremiérke liečbu v Nemecku, ale Kyjev ponuku odmietol. Tymošenková sa nechce liečiť na Ukrajine - tvrdí, že nedôveruje tamojšiemu zdravotníckemu systému.

Tymošenková popiera zneužitie úradných právomocí a vyhlasuje, že obvinenia sú len súčasťou kampane prezidenta Viktora Janukovyča, jej dlhoročného nepriateľa, ktorý sa ju snaží vylúčiť z politiky. Janukovyč popiera zasahovanie do prípadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu