Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ukrajina obviní Tymošenkovú v prípade vraždy poslanca Ščerbana

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

KYJEV - Ukrajinská generálna prokuratúra je pripravená do dvoch týždňov vzniesť obvinenia proti bývalej premiérke Julii Tymošenkovej a expremiérovi Pavlovi Lazarenkovi za ich účasť na zavraždení ukrajinského poslanca Jevhena Ščerbana. Informovala o tom dnes ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform.

Prvý námestník generálneho prokurátora Renat Kuzmin to oznámil v Bruseli počas interview pre internetový portál EurActiv.

"V nasledujúcich dvoch týždňoch," odpovedal Kuzmin na otázku novinára, kedy bude generálna prokuratúra pripravená vzniesť obvinenia z vraždy proti Tymošenkovej a Lazarenkovi.

"Máme dosť dôkazov potvrdzujúcich, že ona a Pavlo Lazarenko (ukrajinský premiér v rokoch 1996-1997), ktorý si odpykáva trest v americkom väzení, sú zodpovední za vraždu spáchanú na ukrajinskom území - presnejšie za vraždu poslanca a podnikateľa Jevhena Ščerbana. To hovorím a to aj potvrdzujem," uviedol Kuzmin, ktorého slová citovala agentúra Ukrinform.

Kuzmin ďalej povedal, že prokuratúra v súčasnosti vyšetruje tento trestný prípad a preveruje fakty, dokazujúce účasť Tymošenkovej a Lazarenka na organizovaní aj financovaní vraždy.

"Zhromažďujeme dôkazy, študujeme dokumenty a obchodnú činnosť (Tymošenkovej) v tom období. Ak sa zhromaždí dostatok dôkazov, pošleme prípad na súd," dodal prvý námestník ukrajinského generálneho prokurátora.

Agentúra Ukrinform ešte uviedla, že poslanca Jevhena Ščerbana zastrelili 3. novembra 1996 na letisku v meste Doneck na východe Ukrajiny po prílete z Moskvy. Páchatelia ušli z miesta činu na aute. Ščerban, jeho manželka a letecký mechanik na mieste podľahli zraneniam. Ďalší palubný mechanik lietadla zomrel v nemocnici na strelné poranenie krku.

Odvolací súd v Luhanskej oblasti v roku 2003 odsúdil na doživotie muža, ktorý vraždu vykonal. V októbri 2011 prvý námestník generálneho prokurátora Kuzmin oznámil, že dostali od americkej prokuratúry dokumenty, potvrdzujúce možnú účasť Tymošenkovej na Ščerbanovej vražde.

V apríli 2012 predstaviteľ regionálnej vlády v Doneckej oblasti Ruslan Ščerban (za Stranu regiónov) odovzdal generálnej prokuratúre vyhlásenie, naznačujúce možnú účasť bývalej premiérky Tymošenkovej na vražde jeho otca Jevhena Ščerbana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu