Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Prezidentské voľby vo Francúzsku: Sarkozyho porazil Hollande

Víťaz prvého kola prezidentských volieb, Francois Hollande
Víťaz prvého kola prezidentských volieb, Francois Hollande

PARÍŽ - Víťazom nedeľňajšieho prvého kola francúzskych prezidentských volieb sa stal kandidát socialistov Francois Hollande so ziskom 28 percent. Vyplýva to zo zverejnených čiastočných výsledkov hlasovania. Na druhom mieste s 26-percentnou podporou skončil úradujúci prezident Nicolas Sarkozy. Obaja sa tak stretnú s májovom druhom kole, v ktorom sa rozhodne, či sa Hollande stane prvým socialistickým prezidentom Francúzska od čias Françoisa Mitteranda.


Pred bránami druhého kola zostala kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová, ktorej nečakane vysoká podpora by mala atakovať hranicu 20 percent, i krajný ľavičiar Jean-Luc Mélenchon s 12-percentnou podporou. Volebná účasť by mala dosiahnuť 80 percent.

Pozícia prezidenta Francúzska je de facto druhou najsilnejšou politickou funkciou v Európe, hneď za postom predsedu nemeckej vlády. Krajina galského kohúta je totiž poloprezidentskou republikou, čo na rozdiel od väčšiny európskych krajín dáva jej prezidentovi právo vyberať premiéra, menovať a odvolávať členov vlády či rozpúšťať parlament. Francúzsky prezident je taktiež vrchným veliteľom ozbrojených zložiek krajiny a má prístup ku kódom k jadrovým zbraniam.

Od roku 2002 je funkčné obdobie francúzskeho prezidenta päťročné, teda o dva roky kratšie ako predtým. Sídlom francúzskeho prezidenta je Elyzejský palác v centre Paríža.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu