Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Maďarsku sa roztrhlo vrece s prezidentskými kandidátmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - O možných zárukách vecnej spoluúčasti maďarskej opozície na výbere budúcej hlavy štátu rokovali dnes v Budapešti predstavitelia Maďarskej socialistickej strany (MSZP), strany Politika môže byť iná (LMP) a Demokratickej koalície (DK).

Účastníci konzultácií, ktoré sa konali z iniciatívy socialistov, sa podľa agentúry MTI nevenovali personálnym aspektom výberu budúcej hlavy štátu, ale garanciám, ktoré by opozícii mali zaručiť efektívnu účasť na jej voľbe.

 MSZP preto v parlamente navrhne novelu ústavy, podľa ktorej by na zvolenie prezidenta nestačila dvojtretinová, ale až štvorpätinová väčšina. Socialisti by však považovali za prijateľné, ak by Fidesz akceptoval, že svojho kandidáta prezentuje po schválení štvorpätinovou väčšinou.

V zdôvodnení tohto postupu riaditeľ frakcie MSZP József Tobiás zdôraznil, že je v danej politickej situácii dôležité obnoviť prestíž inštitútu prezidenta. Za vhodného kandidáta by preto podľa vlastných slov považoval nadstranícku osobnosť, tešiacu sa všeobecnému uznaniu verejnosti, človeka napomáhajúceho konsenzu a hľadajúceho kompromisy.

LMP a DK si chcú vlastné postoje v tejto otázke vyjasniť do utorka 10. apríla, keď sa uskutočnia ďalšie konzultácie predstaviteľov politických strán, tentoraz aj za účasti vládnuceho Fideszu.

DK aj po tomto rokovaní potvrdila, že naďalej navrhuje do funkcie duchovného Gábora Iványiho, ktorý je známy svojimi aktivitami v sociálnej sfére.

MSZP už skôr naznačila, že by si vedela predstaviť návrat Lászlóa Sólyoma do prezidentskej funkcie, ale spomenula aj ďalšie uznávané maďarské osobnosti: jadrového fyzika, akademika Józsefa Pálinkása alebo farmakológa, niekdajšieho predsedu Maďarskej akadémie vied Szilvesztera E. Viziho. LMP vlastného kandidáta doteraz neprezentovala a ani tak zrejme neučiní.

Ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik do prezidentskej funkcie navrhuje svoju europoslankyňu Krisztinu Morvaiovú a niekdajšieho poslanca, exministra obrany Lajosa Füra. Informoval o tom dnes v Budapešti predseda strany Gábor Vona po zasadaní jej predsedníctva.

Súčasne avizoval, že hnutie sa obráti na premiéra Viktora Orbána a vládnuc strany so žiadosťou o veľkorysosť, aby do prezidentskej funkcie nezvolili ďalšieho svojho obľúbenca. Líder Jobbiku mieni presadzovať možnosť nominácie viacerých kandidátov a hlasovanie poslancov bez záväzných odporúčaní straníckych centrál. Zároveň upozornil, že národné cítenie oboch kandidátov Jobbiku je nespochybniteľné, podobne ako ich doktorandské práce - obaja sú univerzitnými pedagógmi a ani jeden nie je členom Jobbiku.

Znalci pomerov napriek množstvu osobností, ktoré sa spomínajú ako možní alebo už oficiálni kandidáti na prezidentský úrad, predpokladajú, že nástupcom odstúpivšieho Pála Schmitta sa stane kandidát najsilnejšej politickej strany Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Názory sa mierne rozchádzajú iba v tom, či sa hlavou štátu stane jeden z dvojice favorizovaných spoluzakladateľov strany, ktorú tvoria predseda parlamentu László Kövér (momentálne plniaci aj funkciu dočasného prezidenta) a jeho niekdajší predchodca na čele zákonodarného zboru János Áder, alebo prednosť dostane iná, síce Fideszu blízka, avšak nadstranícka osobnosť tešiaca sa všeobecnému uznaniu v spoločnosti.

Odpoveď na tieto otázky by mala byť známa 16. apríla, keď by premiér Viktor Orbán ako líder Fideszu mal predložiť konkrétny personálny návrh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu