Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Schmitttov škandál pokračuje: Po odobratí titulu odstúpil rektor

Pál Schmitt
Pál Schmitt (Zdroj: SITA)

BUDPAEŠŤ - Rektor budapeštianskej Semmelweisovej univerzity Tivadara Tulassay rezignoval. Chce tak zabezpečiť "mier na univerzite" potom, čo inštitúcia vo štvrtok odobrala doktorantský titul maďarskému prezidentovi Pálovi Schmittovi, uviedla dnes agentúra MTI.

Schmitt o titul prišiel kvôli opísanej doktorantskej prácu. Prezidentova dizertácia o ekonomických aspektoch olympijských hier je podľa univerzity identická so skorším textom bulharského experta na šport Nikolaja Georgieva.

Tulassay dnes uviedol, že po rozhodnutí o odobratí titulu Schmitt získal dojem, že stratil dôveru ministerstva národných zdrojov, pod ktoré školstvo spadá. Svoju rezignáciu chce ministerstvu oficiálne oznámiť v pondelok a vyjadril nádej, že tento krok vráti univerzitu k normálnemu stavu. Tulassay však zdôraznil, že naďalej podporuje rozhodnutie školy odobrať Schmittovi jeho titul.

Tulassayovi malo funkčné obdobie skončiť tento rok 30. júna. Maďarská opozícia aj časť médií chcú kvôli afére s opísanou doktorantskou prácou Schmittovu rezignáciu. Predseda nacionalistickej strany Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) Gábor Vona chce v pondelok v parlamente vyvolať diskusiu o škandále, ktorý podľa neho poškodzuje celú krajinu. Jobbik zároveň vyzval Schmitta, aby v parlamente vyvolal hlasovanie o svojej dôvere.

Vládna strana Fidesz, ktorá má v parlamente väčšinu a ktorá Schmitta do prezidentského úradu nominovala, ale opakovane uviedla, že odvolať prezidenta nie je možné, pokiaľ sa nerozhodne sám rezignovať.

Schmitt v minulosti úvahy o svojej rezignácii opakovane odmietol. Dnes v rozhovore pre maďarský rozhlas uviedol, že má čisté svedomie a že útoky proti nemu podkopávajú úrad prezidenta. Problém so svojou prácou označil za chybu učiteľov, ktorí jeho dizertáciu viedli, lebo ho včas na nedostatky neupozornili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu