Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smutná spoveď dievčaťa (17): Žijem, ale rakovina mi vzala nohu!

Deborah dostala barle a protézu
Deborah dostala barle a protézu (Zdroj: blick.ch)

VIEDEŇ - Študentku Deborah Imwinkelriedovú (17) z rakúskeho Obergestelnu začalo vlani v máji bolieť ľavé koleno. Lekár, ktorý si myslel, že ide iba o hematóm, dievčaťu predpísal masť a poslal ju domov. Kvôli zhubnému nádoru nakoniec došlo až k amputácii.

Návšteva nemocnice v Berne, ktorá prebehla 8. septembra, zmenila jej život. Diagnóza lekárov bola omračujúca - rakovina. "Deborah musela hned zostať v nemocnici. Pre všetkých to bol šok. U nás v rodine nikdy nikto rakovinu nemal," povedala matka chorej študentky Lydia (49). Ona, otec dievčaťa Werner (52), jej priateľ Patrick (21) a sestry Angela (27) a Romina sa striedali pri jej posteli a boli jej psychickou podporou v ťažkej dobe.

Nasledovalo sedem týždňov chemoterapie. "Vypadali mi vlasy, mala som horúčku, bolo mi zle. Všetko, čo som zjedla, šlo hneď von. Pri výške 170 centimetrov som schudla na 44 kilogramov. Pribrala som potom vďaka vnútrožilovej výžive," spomína na hrozné okamihy Deborah.

"Lekári mi oznámili, že mi budú musieť amputovať nohu. Mama ma držala, obe sme plakali. Kričala som: Nechcem, aby mi odrezali nohu! Nemohla som pochopiť, prečo sa to deje práve mne," popisuje vlaňajší november a oznámenie strašnej správy .

"Nemohla som sa na protézu ani pozrieť," spomína na prvé pocity po operácii statočná dievčina. "Protézu ale nesmiem nosiť veľmi často kvôli tlakovým bodom," vysvetľuje Deborah, ktorá tesne pred ochorením urobila prijímačky na odbor hotelierstvo a gastronómia. Do školy síce nastúpiť kvôli liečbe nemohla, držia jej tam ale stále miesto.

Tento rok 9. februára bola na odobratí tkaniva z ľavých pľúc, a to isté ju čaká aj z pravých. Lekári budú zisťovať, či má metastázy. Dievča má pred sebou ešte pár terapií. A ak sa u neho rakovina neobjaví do piatich rokov, bude považované za zdravé. Deborah aj jej rodina pevne veria, že zákernú chorobu porazí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu