Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Minie sa ľudstvu voda? V Európe jej je už nedostatok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: greenecoservices.com)

PRAHA - Umývame ňou riad, kúpeme sa v nej, cez víkend ňou polejeme záhradu. Pitná voda je pre nás samozrejmosť. To by sa však mohlo zmeniť. Európa aj zvyšok sveta sa podľa OSN musí pripraviť na časy, keď jej začne byť nedostatok.

Pitná voda nám z kohútikov zatiaľ tečie. Zatiaľ ju nepovažujeme za problém. Čoskoro tomu ale zrejme bude inak. Vlastne už je. Vo Veľkej Británii jej je totiž už teraz nedostatok, a preto sa úrady uchýlili k opatreniu, ktoré od začiatku apríla v niektorých častiach krajiny zakazuje polievať záhrady.

Anglicko zažilo jednu z najsuchších zím v histórii meraní a krajina už otvorene hovorí o nedostatku vody. Odborníci upozorňujú, že podobná situácia sa môže pravidelne opakovať. Ak vás preto na juhu a juhovýchode krajiny pristihnú pri zavlažovaní trávy, môžete skončiť s pokutou.

Okrem Británie sú však v Európe aj iné štáty, ktoré sa potýkajú s nedostatkom čistej pitnej vody. Zle sú na tom napríklad niektoré oblasti Portugalska a Francúzska, ktoré podľa novej správy UNESCO ročne spotrebujú viac vody, než je príroda schopná dodať. Zatiaľ čo náš región sa môže spoliehať na dažde a naše rieky, organizácia pri OSN odhaduje, že okrem západnej Európy hrozí nedostatok vody aj v jej južnej časti.

"Situácia začína byť vážna. Sledujeme nárast množstva oblastí, v ktorých môžu mať rieky nedostatok vody. Následkom by mohla byť zmena správania. A čo to bude znamenať, to vlastne nikto nevie," povedala pre BBC výkonná riaditeľka Európskeho úradu pre životné prostredie Jacqueline McGladeová.

UNESCO odhaduje, že v súčasnosti nemá prístup k čistej alebo kvalitnej pitnej vode asi miliarda ľudí denne. Nejde pritom len o rozvojové krajiny. Nová správa Európskej únie navyše zdôrazňuje, že juhoeurópske krajiny napriek nedostatku používajú až 80 percent svojej vody na zavlažovanie polí a chov zvierat, pričom nároky poľnohospodárov stále rastú. "Mali by sme začať uvažovať nad jej efektívnejším využívaním," dodáva McGladeová.

Európa je na tom ešte pomerne dobre. Ľudia si prinajhoršom môžu vodu kúpiť v obchode. Nie všetky krajiny však majú podobné šťastie. Rozvojové štáty sveta nemajú nielen vodu, ale ani peniaze. Ak im aj naprší, nevedia ako vodu využiť. Zarážajúcim faktom je, že podľa štúdie o svetovom vývoji vody a vodných zdrojov až štyri pätiny takýchto odpadových vôd nikto nevyužije.

Skutočným problémom však podľa odborníkov je, že stále viac používame neobnoviteľné zdroje. Navyše ani poriadne netušíme, koľko vody vlastne v zásobách máme. Odborníci odhadujú, že situácia sa ešte zhorší, a to najmä kvôli rastúcemu počtu ľudí na svete, z ktorých stále viac bude žiť v mestách.

OSN preto varuje, že voda sa môže v budúcnosti stať strategickou surovinou podobne ako ropa či drahé kovy. A nebude to zrejme platiť len pre vyschnutú Afriku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu