Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stav je neudržateľný: Miznú lesy, koralové útesy aj ryby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: amerilao.org)

NEW YORK - Nedávna správa OSN, ktorá hodnotila životné prostredie, odhalila, že na svete ubúda zelene i rýb. Ľudstvo zaznamenalo pokrok iba v štyroch oblastiach, a to v obmedzení výroby olovnatého benzínu, úsilií o zastavenie úbytku ozónovej vrstvy, zlepšení prístupu k čistej vode a podpore výskumu znečistenia morí.

V ďalších štyridsiatich oblastiach sa ľudia odhodlali len k malému pokroku. Medzi ne patrí spomalenie výrubu lesov, ktorých plocha sa neustále zmenšuje, a vytváranie chránených parkov pre rastliny a zvieratá. Jednoznačné zhoršenie nastalo v ôsmich kapitolách, napríklad v stave koralových útesov, uviedol portál tn.cz.

Program OSN pre životné prostredie (UNEP) vyzýva svetových vodcov, aby prijali ambiciózne ciele v oblastiach ochrany životného prostredia a boja proti chudobe na summite Rio +20, ktorý sa uskutoční už tento mesiac v Brazílii. Súčasný stav nie je podľa neho totiž udržateľný.

"Okamžite potrebujeme prejsť k zelenej ekonomike založenej na efektívnom využívaní zdrojov, nízkych emisiách škodlivých plynov a tvorbe pracovných miest," povedal riaditeľ UNEP Achim Steiner.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu