Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Breivika závery novej expertnej správy tešia

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Breivik, s ktorým sa v pondelok začne proces za zabitie 77 ľudí, chce pred súdom vyjadriť ľútosť nad tým, že "nezašiel ešte ďalej". V utorok to oznámil jeho právnik.

"Toto bude extrémne ťažké, veľká výzva počúvať jeho zdôvodnenia," povedal Geir Lippestad novinárom. Podľa jeho slov 33-ročný pravicový extrémista tiež vyjadril potešenie nad tým, ako dopadol nový psychiatrický posudok. Ten ho uznal právne zodpovedným za jeho činy. "Jeho prvá reakcia bola, že ho tešia závery novej expertnej správy," uviedol Lippestad. Dodal, že jeho klienta závery neprekvapili, pretože ich očakával. To, že by ho poslali do psychiatrickej kliniky, by totiž podľa Breivika bolo "horšie než smrť", pretože by to znehodnotilo jeho politický odkaz prezentovaný v 1 500-stranovom online manifeste.

Zo záverov druhého psychiatrického posudku zverejneného v utorok vyplýva, že Breivik je právne zodpovedný za svoje činy a tak aj trestne stíhateľný. "Hlavným záverom expertov je, že obvinený Anders Behring Breivik nebol v čase činu 22. júla 2011 nepríčetný," uviedol vo vyhlásení súd v Osle s tým, že obžalovaný môže byť postavený pred súd. Nové zistenia sú v rozpore s prvým posudkom dvoch psychiatrov z novembra minulého roku, podľa ktorého Breivik trpí paranoidnou schizofréniou a v čase skutku bol nesvojprávny. Konečné slovo však bude mať súdny tribunál, ktorý rozhodne, či skončí obžalovaný na psychiatrii alebo vo väznici.

Breivik sa pred súdom priznal, že v júli minulého roka odpálil v aute uložené výbušniny pred vládnou budovou v Osle, pričom zabil osem ľudí. Následne sa vybral na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí v letnom tábore.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu