Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Unikátne VIDEO, ktoré doteraz nikto nevidel: Explózia Challengeru!

Challenger explodoval krátko po štarte Zobraziť galériu (4)
Challenger explodoval krátko po štarte (Zdroj: huffingtonpost.com)

ORANGE CITY - Keby Jeffrey Ault tušil, akú vzácnosť doma ukrýva, určite by ju zverejnil už skôr. Až minulý týždeň pri prehrabávaní starých vecí doma našiel video, ktoré zachytáva explóziu raketoplánu Challenger. Okamžite sa stalo strebododom záujmu odborníkov i širokej verejnosti.

Aultove zábery sú totiž pravdepodobne jediným amatérskym záznamom, na ktorom vidno spomínanú tragédiu. Všetko sa to udialo v januári 1986 na Floride. "Dúfal som, že sa stanem svedkom niečoho, čo si budem pamätať do konca života. A tak sa aj stalo, len nie spôsobom, akým by som si želal," opisuje osudný deň Jeffrey.

Posledná misia amerického raketoplánu sa totiž skončila tragicky. Z hlavnej palivovej nádrže unikol vodík a kyslík, ktoré sa okamžite vznietili. Challenger 73 sekúnd po štarte explodoval. Neprežil nikto zo sedemčlennej posádky.

Unikátne VIDEO, ktoré doteraz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: huffingtonpost.com)

Američan, ktorý mal v tom čase devätnásť rokov, sa vypusteniu raketoplánu do vesmíru prizeral spolu so svojimi rodičmi. Tak ako ostatní prizerajúci sa, aj oni ostali úplnom šoku. Nechceli uveriť tomu, že sa práve stali svedkami takého veľkého nešťastia.

Keď sa Aultovci vrátili domov, video dali do krabice s ostatnými domácimi nahrávkami. Jeffrey ho našiel len nedávno a poskytol spravodajskému portálu Huffington Post. Záznam je jedinečný z toho dôvodu, že ponúka oveľa bližší pohľad na to, čo sa pred 26 rokmi v Kennedyho vesmírnom stredisku stalo. Začína odpočítavaním a keď sa Challenger odlepí od zeme, v pozadí počuť potlesk. Končí sa krátko po tom, ako stredisko oznámi, že raketoplán explodoval.

"Tá udalosť ma stále máta. Je to jedna z tých spomienok, ktoré vám ostanú v hlave po celý život. Bohužiaľ pre nesprávne dôvody," dodáva Jeffrey.

Explózia Challengeru

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu