Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Raketoplán Endeavour: V utorok ho čaká posledný let!

Endeavour
Endeavour (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Posledný let vyradeného amerického raketoplánu Endeavour odložili kvôli nepriaznivej predpovedi počasia o jeden deň. Namiesto pondelka sa uskutoční v utorok 18. septembra, oznámil v nedeľu Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Raketoplán však let z kozmodrómu na floridskom Myse Canaveral do Los Angeles neabsolvuje vlastnými silami, ale pripevnený na chrbte prestavaného Boeingu 747. Z Los Angeles ho potom špeciálnym transportérom prepravia do California Science Centre, kde bude vystavený do konca októbra.

Počas celodenného letu uskutoční Boeing 747 nočné zastávky v Houstone, kde sa nachádza riadiace centrum amerických pilotovaných vesmírnych letov, a v Drydenovom leteckom výskumnom stredisku v južnej Kalifornii, ktoré sa nachádza v areáli Edwardsovej leteckej základne, kde pristávali prvé misie raketoplánov.

Endeavour bol postavený ako náhrada za havarovaný raketoplán Challenger. V rokoch 1992-2011 uskutočnil 25 letov do vesmíru. Ostatné dva raketoplány, Discovery a Atlantis, sú tiež vystavené v múzeách na Floride, resp. vo Virgínii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu