Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Unikátne VIDEO vzniku Mesiaca: Kedysi vyzeral ako ementál!

Takto vyzeral Mesiac pred 3,8 až 1 miliardou rokov
Takto vyzeral Mesiac pred 3,8 až 1 miliardou rokov (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) vydal minulý týždeň zaujímavú animáciu, ktorá približuje priebeh utvárania podoby Mesiaca od úsvitu jeho histórie až do stavu, v akom ho vídame na oblohe dnes. Video bolo zverejnené pri príležitosti oslavy tisíceho dňa prevádzky sondy LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).

"Z roka na rok sa Mesiac nemení," komentuje NASA nové video. "Krátery a ďalšie útvary sa zdajú ako trvalé súčasti jeho povrchu, ale nebolo tak tomu vždy. Vďaka sonde LRO máme teraz lepšiu možnosť predstaviť si minulosť Mesiaca."

Animácia zobrazuje vznik Mesiaca pred viac ako 4,5 miliardy rokmi. Ukazuje bombardovanie asteroidmi, vďaka ktorým vznikli typické paprsčité krátery. Vidieť je taktiež dokonca vznik najznámejšieho Aitkenovho krátera na lunárnom južnom póle.

Lunar Reconnaissance Orbiter je najlepšie vybavenou sondou. Odštartovala 18. júna 2009 a na obežnú dráhu okolo Mesiaca bola navedená 23. júna 2009. Jej hlavnou úlohou je preskúmanie mesačného povrchu a vytipovanie vhodnej lokality pre pristátie budúcich astronautov. Popritom hľadá prípadné zdroje vody.

Vznik Mesiaca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu