Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrozí obrovská katastrofa: Z ropnej plošiny uniká plyn, obavy z explózie!

Ropná plošina Elgin Zobraziť galériu (3)
Ropná plošina Elgin (Zdroj: maritime-connector.com)

ABERDEEN - V severnom mori hrozí ekologická katastrofa! Francúzska ťažobná spoločnosť Total tam musela zo svojej plošiny Elgin evakuovať všetkých 238 pracovníkov. Z podmorského vrtu totiž začal unikať plyn a všetci sa obávajú, že by mohlo dôjsť k výbuchu a následne k veľkému požiaru.

Plyn začal z vrtu nekontrolovane unikať v utorok. Ani dva dni po nehode však spoločnosť Total nevie, ako najlepšie uhasiť stály plameň, ktorý pri ťažbe ropy slúži na spaľovanie prebytočného plynu prúdiaceho z vrtu spoločne s naftou. Teraz hrozí, že by sa priamo unikajúci plyn mohol dostať do kontaktu s ohňom a spôsobiť na plošine výbuch a následný požiar.

Katastrofe teraz zabraňuje len priaznivo vanúci vietor, ktorý fúka smerom od plošiny. Všetko sa ale môže zmeniť, ak sa smer otočí.

Monitorovacie lietadlá, ktoré nad miestom pravidelne prelietavajú, zistili, že sa na morskej hladine v blízkosti plošiny Elgin vytvorili mastné škvrny. Total ale trvá na tom, že to nemá zatiaľ žiadny závažný dopad na životné prostredie.

Ropná plošina stojí 240 kilometrov od škótskeho prístavného mesta Aberdeen. Britské úrady vyhlásili nad okolím platformy uzavretú zónu, ktorou nemôžu preplávať lode, a nad ktorou nesmú ani prelietavať lietadlá.

Únik kondenzovaného plynu môže byť veľmi nebezpečný. Briti ešte stále nemôžu zabudnúť na tragédiu, ktorá sa odohrala pred 24 rokmi neďaleko škótskeho pobrežia v Severnom mori. Výbuch a následný požiar na ropnej plošine Piper Alpha spoločnosti Occidental Petroleum vtedy zabil 167 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu