Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Sýria spustila najhorší delostrelecký útok, najmenej 36 obetí

Bojovník sýrskej armády počas útoku proti vládnym jednotkám v Idlib Zobraziť galériu (5)
Bojovník sýrskej armády počas útoku proti vládnym jednotkám v Idlib (Zdroj: SITA)

DAMASK/KÁHIRA - Sýrska armáda dnes bombardovala baštu protivládnych síl v meste Idlib na severozápade krajiny. Podľa agentúry AFP ide o najhorší delostrelecký útok armády od doby, kedy k mestu tento týždeň začala sťahovať početné oddiely. Boje si vyžiadali životy najmenej 36 ľudí na oboch stranách. V Damasku rokoval s prezidentom Assadom osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov Kofi Annan.

Delá začali ostreľovať Idlib pri svitaní a podľa Ramího Abdar Rahmána zo Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv (OSDH) ide o predzvesť začiatku mohutnej ofenzívy vládnych síl.

Bombardovanie spôsobilo zrútenie niekoľkých budov v západnej časti mesta. Paľba je ale na mesto vedená z niekoľkých strán a jej cieľom je podľa povstaleckých zdrojov úplný pád Idlibu.

Podľa zdrojov AFP z 36 mŕtvych bolo 27 osôb, vrátane 16 povstalcov, zabitých v oblasti Idlibu. Zabití boli aj štyria vojaci a ďalších päť bolo zajatých.

Armádne jednotky sa zhromažďujú v tejto horskej oblasti pri hraniciach s Tureckom už niekoľko dní. Opozičné sily sa obávajú, že armáda chystá rovnakú operáciu ako v Homse a predovšetkým v tamojšej štvrti Bába Amr, ktorú na začiatku marca po mesiaci obliehania obsadila.

V Idlibe, najmä v jeho štvrti Džabal az-Závíja sa ale sústreďujú aj početné povstalecké oddiely. Splnomocnenec OSN a LAS Kofi Annan rokoval s prezidentom Assadom, ktorého sa snažil presvedčiť, aby zastavili všetko násilie. Rovnakú výzvu chce adresovať aj Asadovým odporcom. Annanoova misia sa však podľa agentúry AP s úspechom zrejme nestretne, pretože opozícia odmieta dialóg s Asadovým režimom, ktorý obviňuje z masakrovania vlastného ľudu.

Asad Annanovi povedal, že žiadny dialóg v krajine nebude, kým v ňom budú teroristické skupiny rozsievať chaos.

Annan sa už v piatok stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, ktorý varoval pred akýmkoľvek zásadným zasahovaním do konfliktu v Sýrii. Moskva je blízkym spojencom Damašku a už niekoľkokrát, aj v spolupráci s Čínou, zablokovala prijatie rezolúcie proti Sýrii v Bezpečnostnej rade OSN.

Lavrov rokoval v Káhire o vývoji v Sýrii so svojimi arabskými kolegami, s ktorými sa v záverečnom vyhlásení zhodol na potrebe ukončiť násilie v Sýrii, či za ním stojí ktokoľvek. Ešte predtým saudskoarabský minister zahraničia obvinil Moskvu, že jej vetovanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúce Asadov režim mu fakticky dalo súhlas k rozšíreniu brutálneho násilia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu