Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sýrsky konflikt sa preniesol aj do Libanonu: Streľba, krv a výbuchy!

Príslušník polície vyšetruje smrť jednej z mnohých obetí Zobraziť galériu (6)
Príslušník polície vyšetruje smrť jednej z mnohých obetí

BEJRÚT - Krvavý konflikt v Sýrii sa opäť preniesol aj do susedného Libanonu. V metropole Bejrút utrpelo pri pouličných bojoch medzi zástancami a odporcami sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa začali v nedeľu večer, zranenia najmenej šesť ľudí.

Spúšťačom bojov bolo zastrelenie sunnitského duchovného a známeho odporcu Asadovho režimu Ahmada Abdala Wáhida libanonskými vojakmi na kontrolnom stanovišti v severnom Libanone. Obeťou streľby sa stal aj jeho poradca.

Klerikovi stúpenci následne postavili zátarasy z horiacich pneumatík v Bejrúte a v severných a vo východných častiach krajiny. V sunnitskej štvrti Bejrútu Tárik Džadída sa potom rozpútali prudké boje medzi Asadovými zástancami a odporcami.
 
Očitý svedok nemeckú agentúru DPA informoval, že použité boli ľahké guľomety a ručné protitankové granátomety (RPG). Armáda poslala do oblastí bojov vojakov a tanky, aby sa zabránilo ďalšej eskalácii. Vedenie armády vyjadrilo poľutovanie nad smrťou duchovného a prisľúbilo vyšetrenie incidentu.
 
Pred týždňom prepukli v libanonskom meste Tripolis zrážky medzi menšinou alavitov, blízkou Asadovi, a väčšinovými sunnitmi. Mnohí sunnitskí moslimovia v severnom Libanone sympatizujú s povstaním proti Asadovi, vedeným sunnitmi, a tvrdia, že libanonská armáda poslúcha rozkazy z Damasku. Sýrski vojaci boli až do roku 2005 rozmiestnení aj v Libanone.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu