Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Západ varuje: Hrozí strata kontroly nad chemickými zbraňami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DAMASK - Západné štáty sa obávajú, že sýrsky prezident Bašár Asad by pri protivládnej revolte mohol prísť o kontrolu nad tajnými zásobami chemických zbraní. Napísala to včera agentúra Reuters. Západ sa domnieva, že Sýria má jedny z najväčších tajných zásob chemických zbraní na svete.

Neohlásené rezervy tohto arzenálu vraj zahŕňajú plyn yperit, ktorý leptá sliznice a bol použitý počas prvej svetovej vojny Nemeckom, alebo nervový plyn VX. Damask ich údajne uchováva ako protiváhu k neohlásenému jadrovému arzenálu v Izraeli.

Analytici upozorňujú, že islamskí bojovníci by sa v rámci protivládneho povstania trvajúceho už 14 mesiacov mohli pokúsiť sa zbraní zmocniť a prepašovať ich zo Sýrie. Najhorším scenárom by potom bolo, keby sa dostali do rúk teroristickej siete Al-Kájda. Po chemických zbraniach by ale mohol siahnuť aj sýrsky režim v snahe narušiť regionálnu rovnováhu síl.

Podľa predsedu zboru náčelníkov štábov americkej armády Martina Dempseyho sú sýrske zásoby chemických zbraní pre USA hlavným zdrojom obáv. Najväčšiu hrozbu pritom predstavuje prípadné šírenie týchto alebo biologických zbraní. Washington vraj s regionálnymi partnermi pripravil plány v prípade nečakaného vývoja.

Nemenovaný zdroj z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) uviedol, že vážne znepokojenie kvôli chemickým zbraniam v Sýrii už vyjadrilo niekoľko štátov. Šéf OPCW Ahmet Üzümcü povedal, že ak sú správy o chemickom arzenáli pravdivé, jeho likvidácia by vyžadovala nasadenie množstva zdrojov.

Sýria je jednou z ôsmich krajín, ktoré sa nepripojili k Dohovoru o chemických zbraniach z roku 1997 ratifikovanej doteraz 188 štátmi. Medzinárodné organizácie monitorujúce tieto zbrane tak v Sýrii nemôžu zasahovať. Na medzinárodnej úrovni by sa otázka chemických zbraní mohla preberať iba v Bezpečnostnej rade OSN, tu ale podľa Reuters zatiaľ nezaznela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu