Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tragická zrážka vlakov v Poľsku: Vieme, čo ju spôsobilo!

Vraky vlakov, ktoré do seba narazili
Vraky vlakov, ktoré do seba narazili (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Na trati u juhopoľského mesta Szczekociny, kde pri sobotňajšom železničnom nešťastí zahynulo 16 ľudí, sa len niekoľko minút pred zrážkou vlakov objavila porucha na jednej z výhybiek a na svetelnej signalizácii. Poľské železnice záležitosť zatiaľ nekomentovali. Šéf železničných ciest Adam Mlodawski však uviedol, že nevie, či závada mohla nehodu ovplyvniť.

Prokuratúra už v pondelok oznámila, že kvôli tragickej zrážke chce z neúmyselného zabitia obžalovať traťového dispečera, ktorý sa po nehode údajne pokúsil zamaskovať chyby svojho počínania. Muža však ešte nevypočuli, pretože je po prekonanom šoku stále v starostlivosti lekárov.

Spravodajská televízia TVN24 získala prístup k záznamom porúch z úseku, kde sa nehoda stala. Z údajov vyplýva, že dispečer o závade jednej z výhybiek zrejme musel vedieť. Porucha sa objavila len asi dvadsať minút pred nešťastím.

Poľské železnice odmietli vec komentovať a podľa svojho hovorcu Miroslawa Siemienieca chcú počkať na závery vyšetrovateľov. Šéf oddelenia železničných ciest Mlodawski síce záznam o poruchách potvrdil, podrobnejšie vyjadrenie ale takisto neposkytol. V tejto súvislosti ale uviedol, že vybavenie trate v mieste nehody bolo dobre udržiavané a pracovalo spoľahlivo.

Najhoršie železničné nešťastie v Poľsku za posledných niekoľko desiatok rokov si vyžiadalo 16 obetí a desiatky ľudí utrpeli zranenia. Za obete tragédie držalo Poľsko v pondelok a utorok štátny smútok

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu