Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hrozivá pomsta teroristov: CIA zmarila výbuch bomby v lietadle!

Ibrahim Hassan al-Asiri
Ibrahim Hassan al-Asiri (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) prekazila plány jemenskej odnože al-Káidy, ktorá chcela v čase prvého výročia zabitia Usámu bin Ládina novým typom bomby zničiť lietadlo smerujúce do USA. S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov to v pondelok oznámila agentúra AP.

Lietadlo malo byť zničené zdokonaleným typom bomby pripevnenej k spodnej bielizni, podobnej tej, ktorá 25. decembra 2009 zlyhala v lietadle nad Detroitom. Nová bomba mala byť tiež byť umiestnená v bielizni pasažiera, mala však dokonalejší detonátor.
      
Záujemcovi o vykonanie samovražedného bombového útoku povedali, aby si kúpil letenku na lietadlo podľa svojho výberu a rozhodol aj o načasovaní útoku.
      
CIA zasiahla a bombu zhabala v čase, keď si atentátnik ešte nezvolil let a nekúpil letenku, dodali zdroje. Nie je jasné, čo sa s útočníkom stalo, uviedla AP.
      
Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) teraz skúma, či najnovšia bomba mohla prejsť cez bezpečnostné kontroly na letiskách a či bola dosť silná na zničenie lietadla.
      
Operácia prebiehala v čase, keď Biely dom a ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť ubezpečovali americkú verejnosť, že nevedia o žiadnych pripravovaných útokoch al-Káidy v súvislosti s výročím Ládinovej smrti z 2. mája 2011.
      
AP sa o prekazenom atentáte dozvedela minulý týždeň, vyhovela však žiadosti Bieleho domu a CIA, aby so zverejnením tejto informácie počkala vzhľadom na to, že operácia tajných služieb stále prebiehala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu