Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zakladateľ WikiLeaks Assange: Porušil podmienky kaucie, chcú ho zatknúť

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ kontroverzného projektu WikiLeaks Julian Assange odchodom na ekvádorské veľvyslanectvo porušil podmienky kaucie a britská polícia už pripravuje jeho zatknutie. Hrozí tak, že záloha vo výške 220-tisíc libier (takmer 250-tisíc eur), na ktorú sa zložili jeho priaznivci, prepadne v prospech štátu.

Medzi podmienky kaucie totiž patrí aj to, aby sa obvinený zdržiaval na svojej adrese v čase od 10. hodiny večer do 8. hodiny ráno. Briti ho však zatiaľ nemôžu zadržať, keďže podľa medzinárodného práva sa de iure v súčasnosti nachádza na území Ekvádoru.

Assange prišiel hľadať ochranu na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne ešte v utorok a požiadal tam o azyl. Ide o jeho posledný pokus vyhnúť sa vyhosteniu do Švédska, kde čelí obvineniam zo sexuálneho zneužitia. Ekvádorský minister zahraničia Ricardo Patino uviedol, že jeho krajina žiadosť "posudzuje". Situácia by mohla vyvolať napätie medzi vládou Rafaela Correu, ľavicového a protiamerického ekvádorského prezidenta, a USA, ktoré Assangea obviňujú z poškodenia ich zahraničných vzťahov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu