Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Atény v plameňoch: Grécko vyzerá ako vo vojne, ľudia bojujú proti úsporám!

Plamene zachvátili viaceré budovy Zobraziť galériu (12)
Plamene zachvátili viaceré budovy (Zdroj: SITA)

ATÉNY- Skupiny maskovaných ľudí a výtržníkov v noci na dnešok zdevastovali veľké časti centra gréckej metropoly. "Máme enormné škody," povedal podľa agentúry DPA v gréckej televízii starosta Atén Jorgos Kaminis. Násilnosti v Aténach aj v ďalších mestách sprevádzali nedeľné hlasovanie v gréckom parlamente o kľúčovom balíku škrtov, ktoré majú Grécku pomôcť zabezpečiť pomoc zo zahraničia. Podľa agentúry AP bolo pri nich zranených viac ako 120 ľudí.

Niekoľko hlavných ulíc a nákupných tried aj námestie pred budovou parlamentu dnes podľa DPA vyzeralo ako po boji. Na odstraňovaní škôd pracujú desiatky pracovníkov upratovacích služieb. Podľa údajov požiarnikov bolo poškodených 45 budov, niektoré vraj úplne vyhoreli. Vážne poškodených a vydrancovaných bolo vraj tiež množstvo bánk a obchodov a desiatky semaforov zničili. Pred poškodenými obchodmi bezradne postávali rozhorčení obchodníci.

Škody po výtržnostiach

Škody po výtržnostiach v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Škody po výtržnostiach v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Gréci majú tento rok v štátnom rozpočte podľa požiadavky eurozóny ušetriť ďalších 325 miliónov eur. Poslanci v noci na dnešok schválili balík úsporných opatrení, ktorými chce vláda zabrániť štátnemu bankrotu a zaistiť úver 130 miliárd eur.

Podľa údajov citovaných spravodajským serverom BBC sa do protestov proti chystanému prepúšťaniu štátnych zamestnancov a znižovaniu miezd i dôchodkov v Aténach zapojilo najmenej 80 tisíc ľudí. Časť z nich sa v gréckej metropole stretla s políciou, ktorá zasiahla slzným plynom a ohlušujúcimi granátmi.

Atény v plameňoch: Grécko
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Atény v plameňoch: Grécko
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Asi 20 tisíc ľudí demonštrovalo v Solúne. Podľa gréckej televízie sa násilie rozšírilo aj na ostrovy Korfu a Kréta a do miest Volos a Agrinio v centrálnom Grécku.

Podľa AP bolo zranených 50 policajtov a najmenej 70 protestujúcich hospitalizovali. Okrem toho 67 osôb zatkli a ďalších 70 zadržali. Najhoršie násilnosti od roku 2008 v nedeľu odsúdil grécky premiér Lukas Papadimos.

 

 

 

Viac o meste Atény na Dromedar.sk  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu