Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Grékom vraj ďalšie miliardy nepomôžu: Ušetria sa na smrť!

Grékom by malo pomôcť 130 miliárd
Grékom by malo pomôcť 130 miliárd (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Finančná injekcia v podobne 130 miliárd eur by krízou zmietanému Grécku nemusela vôbec priniesť pozitívny efekt, a tak vlastne ani predstavovať záchranu tejto krachujúcej krajiny. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na názory nemeckých ekonomických expertov.

"Gréci sa ušetria na smrť," citoval denník Passauer Neue Presse bankového experta Wolfganga Gerkeho s tým, že ďalšia chystaná finančná injekcia vo výške minimálne 130 miliárd eur predpokladá dodržiavanie veľmi prísnych úsporných opatrení zo strany Grécka. O schválení pôžičky rozhodnú dnes v popoludňajších hodinách ministri financií eurozóny v Bruseli.

V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf nemeckého ekonomického inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn. "Plán radikálne reštrukturalizovať Grécko v rámci eurozóny je iluzórne," uviedol Sinn pre internetový portál Spiegel Online.

Podľa Sinna by boli peniaze využité zmysluplnejšie, ak by sa použili na uľahčenie vystúpenia Grécka z menovej únie. Grécko by mohlo za pomoci týchto financií znárodniť banky a zachrániť štát pred úplným kolapsom.

Celá záchranná akcia je podľa Gerkeho diktovaná skôr strachom finančných trhov ako samotnou snahou juhoeurópskej krajine pomôcť. "Grécko potrebuje radikálne riešenie a návrat k vlastnej mene," dodal Gerke.

"Krach so sebou prinesie ťažkosti, ale ešte horšie bude, ak sa bude stále odkladať," je presvedčený Gerke, podľa ktorého sa záchrana Grécka začína neúnosne predražovať.

Podľa Sinna je dôležité, aby sa krajina opäť stala konkurencieschopnou. Podmienkou pre to je ale opustenie eura. Grécke výrobky by tak zlacneli, čo by odklonilo dopyt od dovozu k vlastným produktom.

"Gréci by si kupovali paradajky a olivový olej od domácich farmárov, a nedovážali by ich z Holandska alebo z Talianska," vysvetlil Sinn s tým, že by došlo v súvislosti s drachmou aj k oživeniu turistického ruchu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu