Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécko tvrdo útočí: Z Merkelovej spravili Hitlera!

Merkelová na titulke gréckych novín
Merkelová na titulke gréckych novín (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky pravicový denník Dimokratia (Demokracia), ktorý má blízko k vládnej konzervatívnej Novej demokracii, vo svojom dnešnom vydaní tvrdo zaútočil na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Na svojej prvej strane ju znázornil v nacistickej uniforme s hákovým krížom na rukáve ako niekdajšieho nemeckého diktátora Adolfa Hitlera.

Fotomontáž sa objavila s palcovými titulkami "Memorandum macht frei" (Memorandum oslobodzuje) a "Dachau!", Aby tak bolo jasne viditeľné priame porovnanie najnovších úsporných opatrení gréckej vlády vynútených medzinárodnými veriteľmi s podmienkami v koncentračnom tábore.

Denník pripomína, že vládne kroky povedú k ďalšiemu znižovaniu vybraných dôchodkov a minimálnej mzdy a na prepúšťanie ďalších štátnych zamestnancov.

Nie je to prvýkrát, čo denník kritizuje ústrednú úlohu Nemecka v nútení hlboko zadlženého Grécka k tomu, aby výmenou za pôžičky od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) pristúpilo k drastickým úsporám. Koncom minulého roka prirovnával denník prípravy úspor k invázii wehrmachtu, teda nemeckej armády z druhej svetovej vojny. Podobne si viedli aj niektoré iné grécke denníky. Napríklad denník Eleftherotypia na prvej strane uvádzal, že novú dohodu s veriteľmi privážajú nemecké tanky.

Rozladenie nad cudzím "diktátom" prejavili dnes napríklad aj demonštrujúci členovia policajných odborov. Zverejnili podnet na zatknutie a postavenie pred súd vyjednávačov a MMF, ktorí pravidelne dochádzajú do Grécka k rozhovorom o úsporných opatreniach, s poukazom na ich "vydieranie".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu